Днями у Національному медіа-центрі «Територія реформ» відбувся круглий стіл «Шляхи пришвидшення реформування енергетики в Україні».

Учасники круглого столу: Ігор Черкашин — експерт з питань енергоефективності, Лариса Белозерова — модератор заходу, Геннадій Рябцев — член економічного дискусійного клубу.

Фото з соціальних мереж.

Одним з головних завдань на цей рік Кабінет Міністрів України проголосив реформу енергетичного сектору, тож учасники зібрання намагалися відповісти на питання: дорогі чи дешеві енергоресурси в Україні, як у світі та в Україні захищають права споживачів енергоресурсів, що заважає швидкому реформуванню вітчизняної енергетичної галузі.
Оцінюючи наші реформи, єврокомісар Йоханнес Хан під час зустрічі з Прем’єр-міністром України Володимиром Гройсманом, зокрема, відзначив: «Є сфери, де з вашої сторони спостерігається певний регрес у нашому співробітництві. Я думаю, тут наша позиція зрозуміла. В енергетиці ми не бачимо можливості залишити все без змін».
Тож учасники круглого столу мали нагоду дати свою оцінку ходу реформ, обговорити найактуальніші питання та основні завдання «Плану заходів з реалізації етапу «Реформування енергетичного сектору», прийнятого КМУ в 2018 році. Серед тем, що обговорили учасники, зокрема, нові «енергетичні» закони та поки що не дуже поширене в колах українських експертів поняття «енергетичної бідності» населення. Реформування енергетики. А саме — які закони ухвалено, і чого не вистачає, щоб вони запрацювали, і була нарешті впроваджена в Україні нова ринкова енергетична модель за європейським зразком. А ще говорилося про те, що країні потрібен «кодекс енергоефективності».
Хоч як прикро, але учасники констатували, що зміни в енергетиці відбуваються в основному на вимоги зовнішніх партнерів, а про пересічного громадянина думають в останню чергу. Наводилися приклади зловживань у енергетичній галузі, коли, наприклад, обленерго видає технічних умов на 9 ГВт для відновлюваної енергетики, а можливостей, за оцінками «Укренерго», вистачить лише на 3 ГВт. І насамкінець, невтішний висновок експертів: «Вітчизняна енергетика, як дійна корова, що дає значні доходи для тих, хто контролює енергетичний сектор», а отже, нинішні так звані реформи більше спрямовані на створення нових корупційних схем.
Додамо, що у професійній дискусії взяли участь провідні експерти: Геннадій Рябцев, член економічного дискусійного клубу, Ігор Черкашин, експерт з питань енергоефективності, Ігор Гарбарук, міжнародний експерт, Юрій Лісничий, директор Інституту аналізу і прогнозування, Михайло Данчук, експерт з питань безпеки, Валентин Землянський, експерт з енергетичних питань.
Організатори заходу — Київський прес-клуб, Український інститут соціальних досліджень ім. О. Яременка. За підтримки Міністерства інформаційної політики України.

Вл. інф.