Наступного року в Україні відбудуться одразу дві виборчі кампанії — президентська та парламентська. Тож народні депутати намагаються всіляко убезпечити майбутній виборчий процес від стороннього впливу. Так, у Верховній Раді вже зареєстровано проект закону, основною метою якого є забезпечення реалізації положень статті 4 Конституції України щодо єдиного громадянства під час виборчого процесу: «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо реалізації виборчого права громадян» (№ 9266). Авторами законодавчої ініціативи виступили представники «Народного фронту» Ігор Лапін, Олег Медуниця, Михайло Гаврилюк, Михайло Бондар, Тетяна Чорновол та Андрій Левус.

В Україні, відповідно до чинного законодавства, подвійне громадянство заборонено. Вод-ночас не передбачено обов’язку особи, яка досягла повноліття і добровільно набула громадянство іншої держави, повідомити про цей факт відповідні органи України. Не передбачено й відповідальності в разі ненадання такої інформації.
«Це призводить до випадків існування подвійного громадянства, що є порушенням положень статті 4 Основного Закону України. Більше того, особи, які одночасно є громадянами України та іншої держави, можуть вільно брати участь у виборах, будучи наділеними як правом обирати, так і правом бути обраними», — йдеться в пояснювальній записці до законопроекту.
Єдиною нормою, наголошують народні обранці, яка регулює питання участі осіб із подвійним громадянством у виборах, є пункт 4 частини першої статті 52 Закону «Про вибори Президента України». Він передбачає, що ЦВК може відмовити в реєстрації кандидату на пост Президента, якщо він має подвійне громадянство. Проте, якщо цей факт стане відомий уже після реєстрації, ЦВК не зможе її скасувати.
«Вважаємо, що такий стан речей щодо існування в Україні осіб із подвійним громадянством та їх участь у виборах є порушенням статті 4 Конституції та підлягає законодавчому врегулюванню», — наголошують парламентарії.
Власне, проект передбачає, що підставою для реалізації громадянином України свого права обирати та бути обраним є відсутність громадянства іншої держави. Також у документі встановлено обов’язок громадянина України, який досяг 18 років і добровільно набув громадянство іншої держави, повідомити про факт такого набуття відповідний орган виконавчої влади або дипломатичне представництво чи консульську установу України протягом 10 днів з дня отримання громадянства іншої держави.
Також змінами до Кримінального кодексу встановлюється відповідальність за приховування такої інформації. Це карається штрафом до 50 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадськими роботами на строк до 80 годин, або виправними роботами на строк до одного року.
Встановлюється також, що обов’язковою підставою для реалізації громадянином України права голосу на виборах Президента є відсутність громадянства іншої держави.