Федеральне міністерство праці Німеччини оприлюднило дані про кількість іноземних приїжджих, котрі офіційно працюють у різних галузях і сплачують обов’язкові соціальні внески. Зокрема українців, яких тут станом на березень налічувалося близько 43 тисяч.
Ця кількість постійно зростає: порівняно з минулим роком — на чотири тисячі осіб, що становить 10%, констатує відомство з питань праці. За даними німецького статистичного відомства, на кінець 2017-го в ФРН мешкало 138 тисяч громадян України — 88 тисяч жінок і 50 тисяч чоловіків. Цікаво, що їхній середній вік становить 42—43 роки, понад половина одружені, але лише кожен третій — з громадянкою чи громадянином Німеччини. У середньому ці громадяни мешкають у ФРН 11,5 року. Посвідку на проживання мають 78,5 тисячі. Торік у Німеччину прибуло ще 11,8 тисячі українців, водночас померло майже 10 тисяч.
Тим часом, за даними Центру економічної стратегії, Україна увійшла у перший десяток країн — донорів мігрантів у світі. А Об’єднання підприємців і роботодавців повідомило, що основними країнами, куди прямують трудові мігранти, крім Німеччини, стали також Польща, Угорщина, Італія. Воно занепокоєне, що, в зв’язку з такою ситуацією, передусім Польща може втратити значну кількість працівників з України, охочих трудитися у Західній Європі. Внаслідок чого уповільниться економічний розвиток. Тому, щоб привабити українців, польські роботодавці пропонують їм вищі зарплати і кращі умови праці.

Берлін.