Спеціальна прокуратура Македонії заочно пред’явила екс-прем’єру й почесному голові партії ВМРО-ДПМНЄ Ніколі Груєвскі ще два обвинувачення у тяжких злочинах. Проти людини, що вже отримала політичний притулок в Угорщині, відкрито кримінальну справу за «незаконне фінансування» колишньої правлячої партії ВМРО-ДПМНЄ й будівництво величезного офісу цієї партії в центрі Скоп’є.
За даними прокуратури, в період між 2009 і 2015 роками Груєвскі та інші партійні діячі «поповнювали партійну касу фінансами з анонімних і незаконних джерел». Нібито прем’єр заохочував укладення договорів з будівельними фірмами, які перераховували «відкат» за вигідні замовлення за завищеними цінами, на рахунки ВМРО-ДПМНЄ. Так, на них виявилося понад 9 мільйонів доларів. Груєвскі обвинувачено ще в низці злочинів, пов’язаних з корупцією і зловживанням владою.
За рішенням Кримінального суду Македонії на все нерухоме майно ВМРО-ДПМНЄ накладено тимчасовий арешт. Це — 69 будівель і палац, який нинішній лідер партії Християн Міцковски збирався продати чи віддати в оренду. Тепер усі ці дії з торгівлі нерухомістю неможливі.
Нагадаємо, що 11 листопада Нікола Груєвскі замість з’явитися до в’язниці для відбування дворічного покарання таємно втік до Угорщини, де попросив політичного притулку. Цього тижня його прохання було задоволено урядом Угорщини. Влада Македонії вимагає його негайної екстрадиції для відбування покарання і явки до суду за новими справами. Груєвскі називає це політичним переслідуванням і зміг переконати в цьому прем’єра Угорщини Віктора Орбана.
Втеча екс-прем’єра й почесного голови ВМРО-ДПМНЄ із країни засудив навіть її нинішній керівник Християн Міцковскі. Він запевняє, що не знав планів Груєвскі. «Особисто я засуджую вчинок Груєвскі та його втечу. Дуже важливо розслідувати, як це могло статися і хто допомагав йому в цій операції», — заявив Міцковскі.
Поки що угорська влада ігнорує усі вимоги македонських колег про екстрадицію екс-прем’єра й стверджує: політичний притулок йому надано в рамках законодавства. Хоча угорська опозиція сумнівається в цьому й вимагає повернути кримінального злочинця до країни.