У День пам’яті жертв Голодомору в Україні, 24 листопада, в низці країн відбулися вшанувальні заходи, а світові лідери та урядовці висловлювали співчуття і солідарність із нашим народом.
Зокрема, Президент Польщі Анджей Дуда написав Президенту України Петру Порошенку листа зі словами підтримки. «Поляки разом з українцями хочуть нагадувати світу про безмежні страждання мільйонів людей, кинутих тоталітарною комуністичною системою на голодну смерть», — йдеться в листі, опублікованому на сайті Президента РП. Як наголосив Дуда, збереження пам’яті про цей геноцид є нагадуванням про тоталітарні ідеології, які знищують гідність і права людини сьогодні й у майбутньому. На переконання польського лідера, трагізм мільйонів жертв Голодомору є ще більшим з огляду на те, що він був викликаний не природніми причинами, а свідомо і навмисно запланований за наказом Сталіна. Він наголосив, що цей злочин заслуговує на загальне засудження.  За інформацією канцелярії глави Польської держави, в суботу в президентському палаці було запалено свічку пам’яті про жертви української трагедії.
З нагоди 85-х роковин Голодомору прем’єр-міністр Канади Джастін Трюдо заявив, що світ мусить пам’ятати про безневинних жертв, аби не допустити повторення подібного жахіття. Він наголосив, що ця частина систематичного геноциду мала на меті зламати дух та ідентичність українського народу, але це не вдалося. «Канада завжди підтримуватиме Україну та захищатиме народ України, її суверенітет та територіальну цілісність. Вічна пам’ять!» — написала в свою чергу у Твіттері канадський міністр закордонних справ Христя Фріланд.
Її литовський колега Лінас Лінкявічюс у Твіттері зауважив, що Литва разом з нашою державою вшановує жертв Голодомору, одного з найсмертоносніших злочинів XX сторіччя.
У Держдепартаменті США заявили, що й у час 85-х роковин навмисного голоду українці гинуть через намагання Росії зруйнувати ідентичність та прагнення західних цінностей українського народу. В диппредставництві, як інформує Посольство США в Україні, зауважили, що американський уряд приєднується до українців по всьому світу та відзначає роковини геноциду.
Трагічну дату вшановували й посольства наших країн за кордоном спільно із діаспорою. Зокрема, в Парижі відбулось урочисте покладання квітів під Тріумфальною аркою, у якому взяв участь посол України Олег Шамшур (на знімку).

Окрім того, про Голодомор в Україні говорив під час недільної зустрічі з вірними у Ватикані Папа Римський Франциск. «Дорогі брати й сестри, вчора Україна згадувала річницю Голодомору, жахливого голоду, спровокованого радянським режимом, який спричинив мільйони жертв. Картина, що викликає біль. Нехай же ця рана минулого стане для всіх закликом, аби такі трагедії більше ніколи не повторювалися», – цитує Папу Vaticannews. Він також закликав молитися за мир в Україні.

Фото зі сторінки Посольства України у Франції у Фейсбуку.