Обстріл і захоплення українських суден у Керченській протоці — акт прямої неприхованої агресії з боку РФ стосовно наших ЗС. «Росія абсолютно свідомо і сплановано здійснювала агресію стосовно наших суден і наших моряків. Росія порушила всі базові фундаментальні норми міжнародного права», — заявив учора міністр закордонних справ України Павло Клімкін під час спільного брифінгу з командувачем Військово-Морських сил ЗСУ Ігорем Воронченком для дипломатичного корпусу. Саме тому, за словами Павла Клімкіна, у неділю Воєнний кабінет і РНБО рекомендували запровадити воєнний стан. Окрім того, міністр повідомив, що аналіз останніх подій вказує на реальну можливість подальших актів агресії РФ щодо України. Чиновник наголосив, що Росія перейшла всі можливі червоні лінії. При цьому він акцентував увагу на тому, що до актів агресії слід віднести не тільки обстріл суден, а й таран буксира. Уперше російські військові відкрито застосували військову силу щодо українських вояків.
Іншими словами, вже не йдеться про «зелених чоловічків», які плавають на суднах, куплених у військторгу. Саме тому в РФ нині намагаються маніпулювати фактами, наполягаючи, що агресія стала наслідком провокації з боку України. Павло Клімкін повідомив журналістам: «Ми щойно з послами розібрали цю ситуацію практично по хвилинах. Не було жодного випадку, який може розглядатися навіть притягнуто за вуха як провокативний».
Ігор Воронченко повідомив: розуміючи, що Кримський півострів нині нафарширований військовими силами РФ, наші ВМС діяли максимально коректно. Російську сторону було заздалегідь попереджено про проходження Керченської протоки. Хоча Азовське море є внутрішніми водами обох держав, а тому прохід через протоку для суден обох країн, а також суден інших країн, що прямують у наші порти, є вільним. На запитання, чи відкривали українці вогонь у відповідь, Воронченко заявив: «Факт не можу підтвердити. Але, найімовірніше, озброєння було застосоване як фізичний супротив під час захоплення спецназом РФ».
Павло Клімкін також повідомив, що є всі докази, зокрема і запис перемовин між українськими та російськими екіпажами, які Україна покаже країнам-партнерам і уже показала послам.
«Дуже важливо, щоб увесь цивілізований світ не обмежувався формальними і неформальними заявами, а вживав відповідних заходів проти Росії», — сказав Павло Клімкін. Він також наголосив, що відповідно до міжнародного права статус захоплених екіпажів має розглядатися відповідно до Женевської конвенції 1949 року, наші захоплені моряки є військовополоненими.