У Франції тривають масові протести через підвищення цін на пальне. Протестні демонстрації почалися понад тиждень тому, коли місцевий уряд оголосив про намір підняти наступного року податок на дизельне пальне і бензин. Своє рішення влада пояснювала боротьбою за охорону навколишнього середовища.

 

Лише за минулі вихідні французьке МВС нарахувало 1619 маніфестацій по всій країні. Учасники акції в Парижі намагалися прорватися до урядових будівель, будували барикади на Єлисейських полях, вступали в протиборство з поліцейськими. Останні намагалась розігнати протестуючих сльозогінним газом та водометами. Організатори заявляють, що готові протестувати, поки не буде змін. За інформацією Le Figaro, яка посилається на дані поліції, за час акцій протесту загалом загинуло двоє людей, постраждало понад 550.

 

«Спасибі нашим правоохоронним органам за їхню мужність і професіоналізм. Ганьба тим, хто напав на них», -- прокоментував події президент Франції на офіційній сторінці в Tвіттері. На «ганьбу», за його словами, також заслуговують ті, «хто заподіяв шкоду іншим громадянам і журналістам», і ті, «хто намагався залякати виборних посадових осіб». «Немає місця для цього насильства в республіці», -- сказав лідер країни.

 

Голос України