У неділю, 25 листопада, Азов став гарячою точкою в російсько-українській війні. Як повідомив прес-центр ВМС ЗСУ, прикордонні кораблі РФ «вчинили агресивні дії проти українських кораблів», які здійснювали плановий перехід з порту Одеси до порту Маріуполь Азовського моря.

Засідання Ради національної безпеки і оборони (РНБО) у зв’язку з ситуацією в Керченській протоці, в Києві, в ніч на 26 листопада 2018 року.

 

Скріншот відео, як російський корабель у неділю, 25 листопада, таранить український буксир у Чорному морі. Відео оприлюднив міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков у себе на сторінці у Твіттері.

Фото Михайла МАРКІВА (прес-служба Президента України).

Знехтувавши повідомленням наших військових моряків про намір пройти Керченською протокою, яке згідно з міжнародними нормами безпеки навігації вони передавали береговим прикордонним постам і портам «Керч» і «Кавказ», російські кораблі типу «Соболь», пошуково-розвідувальний корабель «Дон», катери класу «Мангуст», пошуковий корабель «Суздалец» переслідують три наші судна. Майже о 8.30 ранку російський «Дон» таранить український рейдовий буксир «Яни Капу»...
Грубо порушуючи Конвенцію ООН з морського права і Договір про спільне використання Азовського моря і Керченської протоки, російські прикордонники агресивно провокують українську групу ВМС. Незважаючи на це, група кораблів ВМС ЗСУ продовжує свій похід у Маріуполь, наближаючись до Керченського мосту.
Через кілька годин у зоні інциденту зафіксовано захід двох ударних вертольотів ЗС РФ Ка-52. А під Керченським мостом росіяни посадили на мілину танкер, який повністю блокує судноплавство через протоку. Група кораблів ВМС України починає зворотний рух. Росіяни їх переслідують, вимагаючи зупинитися й погрожують застосувати зброю. Близько 20.30, коли українські кораблі залишають 12-мильну зону, російські прикордонники відкривають по них вогонь.
За даними ВМС ЗСУ, у результаті атаки російських прикордонників на українські військові кораблі, артилерійський катер «Бердянськ» і рейдовий буксир втратили керування й були взяті агресором на буксир. Артилерійський катер «Нікополь» залишився на ходу. Шість українських моряків поранено.
Згодом стало відомо, що наші кораблі, захоплені напередодні ввечері російськими прикордонниками, доставлено в порт окупованої РФ Керчі.
Виправдовуючи свої дії, російська сторона заявила, що три українські військові кораблі в Азовському морі «незаконно ввійшли в територіальні води РФ і направилися до Керченської протоки». На що не забарилася реакція ВМС ЗСУ: відповідно до статей 17, 38 Конвенції ООН з морського права і статті 2 Договору між Україною та Російською Федерацією про співробітництво у використанні Азовського моря й Керченської протоки, військові кораблі України користуються свободою судноплавства в Керченській протоці й Азовському морі, а це означає, що вони можуть здійснювати прохід через Керченську протоку в будь-який час за умови дотримання безпеки судноплавства.
Пізно ввечері в неділю Президент України Петро Порошенко скликав на засідання військовий кабінет, де розглядали ситуацію в Керченській протоці, напад на українські військові кораблі й питання про оголошення правового режиму воєнного стану.
Рада національної безпеки і оборони України одностайно підтримала пропозицію глави держави ввести воєнний стан терміном на 60 діб. Про це повідомив Секретар РНБО України Олександр Турчинов. Він зазначив, що дії Російської Федерації проти кораблів українських ВМС «є збройною агресією проти України, яка підпадає під пункти c, d статті третьої резолюції 3314 (ХХIХ) Генеральної Асамблеї ООН від 14 грудня 1974 року».
«Виходячи з цього, РНБО визначила необхідним введення в Україні особливого правового режиму для створення умов з відсічі збройної агресії й забезпечення національної безпеки, через посилення загроз державної незалежності й територіальної цілісності України, — сказав О. Турчинов. — У зв’язку із цим Президентові запропоновано ввести воєнний стан в Україні терміном на 60 діб».
Учора вдень Президент Петро Порошенко підписав указ №390/2018, який передбачає введення в дію рішення Ради національної безпеки і оборони щодо введення в Україні воєнного стану. Інформація про це розміщена на сайті глави держави.
На підставі рішення РНБО начальник Генштабу ЗСУ Віктор Муженко віддав розпорядження про приведення з’єднань і частин у повну бойову готовність, сказано в повідомленні прес-служби Міноборони України.
За фактом агресії РФ у Керченській протоці відкрито кримінальне провадження, увесь особовий склад Служби безпеки України приведено у повну бойову готовність. «Посилено контррозвідувальні заходи для недопущення на території України інших провокацій спецслужб РФ і дестабілізації ситуації всередині країни», — передає прес-служба СБУ.
Також усі підрозділи МВС — Держприкордонслужба України, Нацгвардія, Нацполіція України і ДСНС — переведено на посилений варіант несення служби.

***

На думку народного депутата України, координатора групи «ІС» Дмитра Тимчука, план Путіна, реалізований через прикордонні війська ФСБ РФ, очевидний: після фактичної економічної блокади українських портів в Азовському морі перейти до залякування вже ВМС України своїми військовими засобами.
Час для провокації в Москві вибрали підходящий, явно сподіваючись, що на даний момент увага цивілізованого світу прикута винятково до подій у Франції, вважає Тимчук. Він акцентує увагу на тому, що днями МЗС України офіційно заявило, що в грудні ц. р. представить проект резолюції про мілітаризацію Росією Чорного й Азовського морів для розгляду на Генеральній асамблеї ООН.
«Отже, для Москви така провокація потрібна з двох причин. По-перше, створити «базу» для обвинувачень самого Києва в «агресивних діях» у Чорному й Азовському морях, і під цим брехливим гаслом консолідувати своїх васалів у ГА ООН (Білорусь, Вірменія та ін.), намагаючись поховати резолюцію. А по-друге, дати чіткий сигнал Києву: для РФ не існує жодних норм міжнародного права й двосторонніх домовленостей...» — коментує народний депутат.