Ми ще не забули, як після перебудови був неосяжний розлив роздрібної торгівлі. Усюди, як гриби після дощу, виникали всілякі базари й базарчики, бутики й кіоски ставили навіть в офісах місцевої влади. Особливо привабливі для торгівлі були спортивні зали і стадіони, які, за прикладом московських Лужників, перетворилися на місця торговищ.
Навести порядок було непросто: місцевій владі довго й завзято різними способами довелося боротися зі стихійними ринками, поки розгул торгівлі вдалося повернути в більш-менш прийнятні береги.
Однак схильність до торгівлі, як хвороботворний вірус, виявилася доволі живуча. За певних умов вона починає розростатися. Це й не дивно, людям треба якось виживати. Торговці й сьогодні ладні зайняти для своїх потреб спортивні споруди. Не обійшла ця доля й гордість Донецька — стадіон «Донбас-арена». Оскільки його господар — футбольний клуб «Шахтар» — після приходу до влади бойовиків-сепаратистів змушений був перебазуватися до Києва, стадіон уже четвертий рік стоїть пусткою. От влада «ДНР» і знайшла йому нове застосування.
Щоправда, базару на ньому поки ще не влаштували, але ось з’явилося повідомлення, що на «Донбас-арені» відкрилася виставка промислової продукції — різних машин та агрегатів. Звичайно, це ще не зовсім торговельний майданчик, але рух у цей бік розпочався. Оскільки виставлена техніка буде не тільки тут демонструватися, а й продаватися. Тобто буде та само торгівля. Звідси один крок і до банальної товкучки. Тим паче що грати на стадіоні все одно нікому, навіщо йому пустувати? Рідна команда десь поневіряється, а закордонні та й вітчизняні серйозні колективи в Донецьк не їдуть через воєнні дії, що не припиняються в регіоні.
Треба сказати, для базарів не всі можливості вичерпано. У Донецьку давно забуто спортсменами стадіон «Шахтар», де сьогодні панує мерзенне запустіння. Там між сидінь уже повиростали навіть деревця. Можна, звичайно, на ньому теж улаштувати базар. Тільки от торгувати нікому. Хіба що відкрити великий секонд-хенд.

Донецьк.

Мал. Віктора СТАРОВА.