Учора в Стамбулі розпочалося триденне засідання Синоду Вселенського Патріархату, на якому мають ухвалити рішення про Томос для Української православної церкви. Офіційний сайт Вселенської Патріархії напередодні повідомив: «Під час підготовки зібрання Святого та Священного Синоду 27—29 листопада 2018 року Константинопольський Вселенський Патріархат знову підтвердив своє священне рішення про надання Томосу Автокефальній православній церкві в Україні».

Учасники Синоду обговорять текст Томосу, вони також мають ухвалити рішення про його затвердження та узгодити дату проведення Об’єднавчого собору в Україні. На ньому глави УПЦ КП, УАПЦ та представники УПЦ МП оголосять про створення єдиної Української православної церкви й оберуть її предстоятеля. Саме він і отримає Томос про автокефалію.
Початок засідання Синоду прокоментували в прес-службі Вселенського Патріархату: «Цей процес — обговорення тексту Томосу — є звичною процедурою. Він відбувається без особливого розголосу й уваги. Крім того, на Синоді розглядатимуть інші питання, не пов’язані з Україною».