Держави—члени НАТО не бачать виправдання застосуванню військової сили Росією проти українських суден у Керченській протоці в неділю. Про це після екстреного засідання комісії Україна—НАТО у понеділок заявив генсек Альянсу Єнс Столтенберг.
«На цій зустрічі всі союзники висловили повну підтримку територіальній цілісності та суверенітету України. Ми закликаємо Росію забезпечити безперешкодний доступ до українських портів і свободу судноплавства для України в Азовському морі та Керченській протоці. Немає виправдання застосуванню військової сили проти українських суден та службовців ВМС», — цитує Столтенберга «Європейська правда». Він зазначив, що НАТО закликає Москву негайно звільнити українських моряків та кораблі, які вона вчора захопила. «З 2014 року всі союзники засуджували агресивні дії Росії у Криму та на сході України. Росія має припинити підтримку бойовиків та відвести всі свої війська з української території», — наголосив генсек. Також він зауважив, що для союзників Альянсу дуже важливо, що Президент України Петро Порошенко запевнив у нормальному функціонуванні демократичних інституцій в нашій країні в умовах воєнного стану та відсутності проблем для проведення президентських виборів.
Тим часом постійний представник України в НАТО Вадим Пристайко повідомив, що в понеділок також було досягнуто домовленості продовжити діалог про безпеку в Чорному і Азовському морях на засіданні міністрів закордонних справ НАТО 4—5 грудня. «Швидше за все, комісія буде проведена в форматі Україна—Грузія + НАТО. Це дає нам можливість піднімати будь-які питання, які ми хочемо розглянути в контексті Чорного моря», — цитує Пристайка «Інтерфакс-Україна».