Про вчинений Росією акт збройної агресії проти України в акваторії Керченської протоки, а також відповідні кроки української сторони, зокрема запровадження режиму воєнного стану, було поінформовано американську сторону під час телефонної розмови Президента України Петра Порошенка із держсекретарем США Майклом Помпео.
Глава держави, як інформує його прес-служба, відзначив, що такі протиправні дії РФ є абсолютно неприйнятними та мають отримати найжорсткішу реакцію міжнародної спільноти, у тому числі, посилення санкцій проти РФ. Сторони скоординували кроки для подальшої протидії російській агресії.
Після розмови прес-служба диппредставництва опублікувала заяву, в якій сказано, що США засуджують агресивні російські дії у Азово-Керченській акваторії і підтримують суверенітет та територіальну цілісність України. «Звіти про те, що російські судна таранили та стріляли в українські кораблі, завдаючи шкоди українським членам екіпажу, а потім захопили три судна, становлять небезпечну ескалацію та порушення міжнародного права», — йдеться у тексті. В Держдепі закликали РФ повернути наші судна, звільнити членів екіпажу. Водночас США закликали «обидві сторони виявляти стриманість та виконувати свої міжнародні зобов’язання». «Ми закликаємо президентів Порошенка та Путіна безпосередньо взяти участь у вирішенні цієї ситуації», — сказано у заяві.
У свою чергу Президент США Дональд Трамп під час спілкування із журналістами в понеділок сказав, що йому «не подобається», що відбулося біля Керченської протоки. «Нам не подобається, що відбувається. І сподіваємося, що все вирішиться», — цитує Президента Reuters. Він зазначив, що США працюють з європейськими лідерами над розв’язанням проблеми.
Події у Чорному морі стали головною темою і під час зустрічі у понеділок в Берліні політдиректорів «нормандської четвірки». Деталей розмови сторони не повідомили, але очільник нашого МЗС Павло Клімкін після зустрічі у Твіттері написав: «Дякую нашим французьким та німецьким колегам за підтримку і жорстку позицію. А Росія — традиційно безнадійна, і це вже, схоже, діагноз».