Постійна рада ОБСЄ вимагає від РФ «негайно і без будь-яких умов повернути в Україну захоплених у полон моряків та повернути кораблі, які захопила РФ», повідомив постійний представник України при міжнародних організаціях у Відні Ігор Прокопчук.
 «Було чітко зазначено, що військові дії, які застосувала Росія проти України, не можуть мати пояснення та виправдання», — зазначив дипломат. «Так само однозначно пролунала позиція, що Росія повинна зі свого боку забезпечити вільне судноплавство через Керченську протоку з тим, щоб українські та інші судна могли безперешкодно рухатися до українських портів, які знаходяться в Азовському морі», — заявив він.
Ігор Прокопчук зауважив, що дискусія, яка відбулася під час засідання Постійної ради, продемонструвала: «насправді у російської сторони і немає серйозних аргументів». «Вони намагалися апелювати до того, що нібито українські катери перетнули і порушили російський кордон. Цей аргумент є нікчемним, тому що в ОБСЄ, для всіх держав, які беруть участь у дискусії, абсолютно очевидно, що АР Крим та місто Севастополь належать Україні. Це — територія, яка тимчасово окупована Російською Федерацією, але це не створює будь-яких юридичних наслідків для РФ. І на це було вказано сьогодні у виступах», — цитує нашого постпреда Укрінформ.
Ігор Прокопчук наголосив, що спеціальне засідання Постійної ради ОБСЄ «було дуже важливим з політичної точки зору для того, щоб продемонструвати солідарність міжнародних партнерів України з нашою державою та нашим народом, а також засудити напад російських військових на українські Збройні Сили».
Того саме дня голова Парламентської асамблеї ОБСЄ Георгій Церетелі закликав РФ повернути затримані кораблі українській владі, а також відпустити затриманих військових моряків. «Затримання українських кораблів і блокування руху в Керченській протоці Росією є неприпустимою ескалацією відносин між двома державами—членами ОБСЄ. Необхідно уникати подальших кроків, які здатні призвести до військової ескалації», — йдеться в заяві Парламентської асамблеї ОБСЄ.