В Ужгороді з офіційною поїздкою перебуває делегація з німецького міста-побратима Дармштадта. У її складі — офіційні особи і представники найбільшого постачальника газу та електрики в регіоні фірми «Entega», одного з двох найбільших університетів міста Hochschule Darmstadt, експерти сфери туризму та громадського управління: голова товариства «Німеччина-Україна-Молдова», представник організації «Коло друзів Україна-Німеччина» Ульріх Віссманн, представник міської ради Дармштадта Уляна Винарчук, працівник фірми «Entega» Марк Дікманн, член товариства побратимства у Дармштадті, експерт туристичної галузі Петер Ері, відповідальна за проекти зі ЗМІ Клаудія Ері, викладач Дармштадтського університету Клаус Габермел, студентка-магістр університету Юлія Мор, а також Мартін Ройтер, який є інтегрованим експертом із розвитку побратимства і працює в Ужгороді.
Мета візиту — участь у спільних інфраструктурних проектах, інформує прес-служба Ужгородської міськради. Дармштадт готує заявку на фінансування з німецьких урядових джерел та від європейських фінансових донорів проектів, які планує реалізовувати в партнерстві з Ужгородом. Тому німецькі фахівці приїхали до Ужгорода, щоб вивчити туристичну галузь обласного центру, стан забезпечення якісною питною водою, утилізації та переробки твердих побутових відходів. Уже відбулися зустрічі з представниками готельного та ресторанного бізнесу, туристичних агенцій, студентами УжНУ.
З гостями зустрівся міський голова Ужгорода Богдан Андріїв, який подякував за співпрацю та можливість долучити місто до участі в європейських програмах і запевнив у всебічній підтримці та сприянні. Також висловив сподівання, що Дармштадту вдасться перемогти в конкурсі проектів і вони будуть успішно реалізовані як у німецькому місті-побратимі, так і в Ужгороді.
А напередодні представники Дармштадта презентували в Ужгородській міській раді проект з утилізації твердих побутових відходів: робоча група німецьких фахівців продовжує роботу в рамках проекту SKEW «Пакет для швидкого запуску — Україна». Німецькі партнери розповіли про досвід поводження з твердими побутовими відходами. Йшлося і про концепцію впровадження системи управління відходами в Ужгороді, що стало темою магістерської роботи німецької студентки Юлії Мор. Науковими поглядами дівчина також поділиться зі студентами Ужгородського національного університету під час тритижневого перебування в обласному центрі Закарпаття.
Заступник міського голови Олександр Білак відзначив: «Коли всі заходи будуть впроваджені, матимемо можливість показати позитивний досвід реалізації спільного проекту, звертатися до великих фінансових структур — Європейського інвестиційного банку чи Європейського банку реконструкції та розвитку, інших фондів та інвесторів, яким було б цікаво реалізовувати такий проект. Без концепції ми не можемо розраховувати на результат».
Зараз триває робота над узагальненням проектних пропозицій, до 15 грудня потрібно подати концепції проектів на розгляд і фінансування.
Нагадаємо: в жовтні делегація з Ужгорода перебувала у Дармштадті, де, зокрема, ознайомилася з роботою німецьких комунальних підприємств, що забезпечують місто водою та позбавляють його від сміття. Також німецькі фахівці розпочали детально знайомитися з роботою ужгородського водоканалу.

Ужгород.