Уперше Путін віддав наказ відкрито застосувати свої збройні сили й розстріляти українських військових на наших кораблях. Про це Президент України Петро Порошенко констатував в інтерв’ю американському телеканалу CNN, говорячи про реакцію світових лідерів на російську агресію проти України, повідомляє сайт глави держави.

Адвокат Айдер Азаматов і український моряк Юрій Будзило під час суду.

Скріншот відео з сайту «Крим.Реалії»

Всупереч двосторонній угоді між Росією та Україною про вільне судноплавство в Азовському і Чорному морях і Керченській протоці й нормам міжнародного права щодо вільної навігації, 25 листопада російські прикордонники атакували корабельну групу Військово-морських сил ЗCУ, вчинивши таран і задіявши винищувач Су-30, який випустив по наших катерах дві ракети. У результаті шістьох українських моряків поранено. Кораблі ВМС ЗСУ разом з командою було взято в полон і під конвоєм відшвартовано до анексованого порту Керчі.
Росія знехтувала імунітетом українських військових кораблів у відкритому морі. Про це повідомляє прес-служба Міністерства з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб.
«РФ атакувала й захопила українські військові кораблі в міжнародних водах Чорного моря, тобто за межами лінії державного кордону України на море, що тимчасово не контролюється Україною в результаті окупації території АР Крим. Про це свідчать координати перебування військових суден «Бердянськ», «Нікополь» і «Яни Капу» у момент обстрілу й затримання їх військовими підрозділами РФ», — йдеться в повідомленні.
Як зазначають у міністерстві, згідно зі статтею 95 Конвенції з морського права, військові кораблі користуються у відкритому морі повним імунітетом від юрисдикції будь-якої держави, крім держави, під прапором якої вони перебувають. «Відповідно до визначення, що міститься в Резолюції 3314 Генеральної асамблеї ООН від 14 грудня 1974 року, напад збройними силами однієї держави на морські сили або флот іншої держави є агресією», — наголосили у відомстві.
У МТОТ підкреслили, що всі затримані українські військовослужбовці перебувають під захистом норм міжнародного гуманітарного права, зокрема, Женевської конвенції про поводження з військовополоненими 1949 року, а ті особи, які організували й вчинили акт агресії й порушують норми міжнародного гуманітарного права, «повинні пам’ятати про неминучість покарання».
Однак російська Феміда інкримінує нашим морякам «порушення державного кордону РФ», за що їм загрожує до шести років позбавлення волі. І вже 27 листопада відбулося перше судилище над затриманими військовослужбовцями ВМС ЗСУ в Київському райсуді Сімферополя — заарештували на два місяці 12 з 24 українських моряків: Андрія Оприска, Сергія Цибізова, Юрія Будзила, Володимира Терещенка, Віктора Беспальченка, Володимира Варимеза, Михайла Власюка, Богдана Головаша, Сергія Чуліба, Владислава Костишина, Сергія Попова, Романа Мокрюка. Крім того, суд у Керчі заарештував трьох поранених українців — Андрія Артеменка, Андрія Ейдера і Василя Сороку.
Як повідомив адвокат Айдер Азаматов, його підзахисний Юрій Будзило вибрав як позицію відмову від дачі показань, повідомляють Крим.Реалії.
Сергій Цибізов «провину не визнав», а заявив, що виконував накази вищого начальства. Він сказав адвокатові, що його не катували, однак «давили психологічно для дачі необхідних показань».
...Напередодні в мережі з’явилося відео допиту ФСБ трьох моряків із захоплених Росією кораблів ВМС України. Його опублікував пропагандистський телеканал TVC.RU. На відео видно, що українці читають текст із суфлера й «визнають», що зайшли «у територіальні води Росії» і «вчинили провокацію»...
У свою чергу міністр закордонних справ України Павло Клімкін у телеефірі одного з каналів назвав «маразмом» суд над затриманими Росією в Керченській протоці нашими військовослужбовцями, оскільки вони за статусом є військовополоненими. «Росія стосовно нас здійснила кілька актів агресії», — підкреслив Клімкін.
Перший заступник Голови Верховної Ради України Ірина Геращенко написала пост у Фейсбуці: «З усіма відповідними міністерствами й відомствами ми займаємося питанням правової допомоги нашим морякам, нахабно захопленим країною-агресором. Росія планує влаштувати псевдосудилище над хлопцями. Очевидно, що «показання» вибивалися кадебешними незаконними методами й катуваннями»...
Командувач ВМС ЗСУ Ігор Воронченко через адвокатів передав звернення полоненим морякам, у якому висловив підтримку й розуміння. «Методи роботи спецслужб РФ ні для кого не є секретом. Я сам пройшов через це в 2014 році й добре знаю, як це — бути в полоні, і що стоїть за сказаними вами словами під час допиту», — йдеться у листі. Командувач ВМС ЗСУ написав своїм підлеглим, що вони діяли в рамках закону, професійно й це розуміє увесь світ. Воронченко запевнив, що над звільненням українських моряків працює не тільки вся Україна, а й усе світове співтовариство.
Президент України дав доручення спецслужбам, Уповноваженому Верховної Ради з прав людини Людмилі Денісовій і посольствам вжити всіх заходів, які є в розпорядженні нашої держави, для повернення на батьківщину українців. Петро Порошенко запевнив, що Україна продовжуватиме боротьбу для того, щоб витягти українських моряків і офіцерів з російських в’язниць.
«Ми маємо бути єдині і за своїх стояти до кінця», — сказав Президент, цитує сайт глави держави.
Коли верстався номер, стало відомо, що в Сімферополі сьогодні обиратимуть запобіжний захід ще дев’яти нашим військовополоненим. 
«Сьогодні Київський районний суд Сімферополя має обрати запобіжний захід для інших дев’яти моряків. За інформацією суду, засідання розпочнуться з 14:00: Андрій Шевченко, Денис Гриценко, В’ячеслав Зінченко, Олег Мельничук, Юрій Без’язичний, Володимир Лісовий, Богдан Небилиця, Євген Семидоцький і Андрій Драч», — про це повідомив журналіст «Радіо Свобода» Антон Наумлюк..

Ольга ВАУЛІНА.