Як ми зраділи стартовому досягненню «Шахтаря», коли ще в дебюті зустрічі його футболісти забили два м’ячі. Сталося це в результаті двох убивчих контратак. Спочатку Ісмаїлі скористався класною проникаючою передачею від Тайсона і вразив ворота «Гоффенгайма» за допомогою рикошету. А за хвилину вже сам Тайсон після грубої помилки оборони господарів реалізував вихід один на один.
«Гірники» вперше в сезоні грали за схемою з трьома центральними оборонцями (3-5-2 в атаці, 5-3-2 в обороні). Не можна сказати, що план Паулу Фонсеки працював ідеально, адже господарі створили забагато моментів біля воріт Андрія П’ятова. Але результат — на табло. Фонсека ризикнув і витягнув команду з майже безнадійної ситуації в групі.
Варто окремо сказати про Тайсона. Капітан донеччан взяв участь у всіх результативних атаках команди. На його рахунку дубль і, як уже згадувалося, гольова передача. За відсутності Марлоса і Ракицького Тайсон узяв тягар лідерства на себе і доклав величезних зусиль для того, щоб чемпіон УПЛ фактично забезпечив собі щонайменше місце в плей-оф Ліги Європи.
Тайсон був звично хороший у грі. Щоразу демонстрував неабияку техніку, а в найважливіший момент ще й показав незвичайну холоднокровність.
Але повернімося до хронології поєдинку. «Шахтар» до перерви, на жаль, розгубив помітну матеріальну перевагу. У другому таймі градус протистояння не знизився. Навіть вилучення нападника господарів Адама Салаї не вплинуло на бажання німецького клубу перемогти. Він весь час намагався грати першим номером, загострювати ситуацію. Однак і «гірники» здаватися не збиралися. Вони контратакували, діяли сміливо й агресивно, відзначалися непоступливістю. Принаймні двічі господарів рятував каркас воріт.
Доля матчу вирішилася в уже доданий час. Ісмаїлі прорвався лівим флангом і зробив передачу прямо на ногу Тайсону. А той зумів зблизька точно пробити в правий кут, не залишивши Оліверу Бауманну жодного шансу (на знімку).

Фантастична розв’язка! Футболісти «Шахтаря» спромоглися взяти гору в цій зустрічі і зберегти шанси на вихід до плей-оф Ліги чемпіонів. Якщо відверто, то цього разу їм трохи більше пощастило, ніж настирному супернику. Але відомо, що доля сприяє сильнішим. Утім, варто подякувати обом командам за цей божевільний футбол.
«Шахтарю», звичайно, побажаємо довести справу до кінця. Як то кажуть, тепер усе в його руках. Адже в матчі останнього туру в групі він вдома 12 грудня зустрінеться з конкурентом за місце під сонцем «Ліоном». Переможе донецький клуб — тоді випередить французьку команду...
А тим часом «Баварія», «Аякс», «Реал», «Рома», «Ювентус», «Манчестер Юнайтед» і «Манчестер Сіті» вже вийшли до плей-оф достроково.

Підготував Геннадій БРАНИЦЬКИЙ.
Фото uefa.com