Євродепутати: «Путін тестує межі. Ситуація може стати гіршою»

Німецьке агентство DW зібрало реакцію євродепутатів, які, з одного боку, обурені агресією РФ в Керченській протоці, а з другого — були занепокоєні і реакцією на неї України, а саме, запровадженням воєнного стану.
Так, євродепутатка Ребекка Хармс заявила, що бачить підстави для рішення України його запровадити. Однак зауважила: «Тут, у Брюсселі, ми були занепокоєні, як ці заходи можуть вплинути на громадянські права, особливо протягом передвиборної кампанії. І чи взагалі передвиборна кампанія зможе проводитися нормально». Тому Ребекка Хармс задоволена, що Верховна Рада взяла до уваги ці застереження.
Бельгійський євродепутат Марк Демесмакер вважає рішення запровадити воєнний стан зваженим, оскільки «він обмежений у часі, лише на 30 днів… а також обмежений лише на частину території України». «Найголовніше, дата виборів залишається такою, як і передбачалося (31 березня 1919 р. — Ред.). Тому це адекватний і зважений крок», — зазначив євродепутат.
«Росія чітко продемонструвала агресивну поведінку», — впевнений голова Комітету Європарламенту в закордонних справах Девід Макаллістер. З огляду на договір між Україною і РФ щодо Азовського моря від 2003 року «Росія не мала права робити те, що вона зробила». «Після незаконної анексії Криму Росією ми не можемо прийняти, що, як передбачається (Москвою. — Ред.), Азовське море крок за кроком ставатиме територіальними водами Росії», — наголосив німецький євродепутат. Коментуючи заяви Москви, що нібито мала місце провокація з боку Києва, Макаллістер зауважив, що це типова форма російської пропаганди: «Якщо поглянути на справу об’єктивно, то я, м’яко кажучи, не впевнений, що це можна сприйняти як провокацію: малі українські судна було атаковано куди більшими російськими кораблями».
Бельгійський євродепутат Марк Демесмакер у розмові з DW назвав події у районі Керченської протоки «неприйнятним актом агресії проти України». «Вперше це неприхована російська агресія. Тепер вони припинили стверджувати, що не є залученими до війни проти України. Адже, очевидно, вони залучені», — наголосив він.
Також DW звертає увагу на те, що євродепутати, з якими вдалося поспілкуватися агенції, закликали вдаватися до дій, а не лише робити заяви. За словами співголови Комітету асоціації Україна—ЄС Даріуша Росаті, міжнародна спільнота має реагувати, оскільки президент Росії Володимир Путін тестує межі, наскільки далеко він може зайти. 
З ним згоден і євродепутат з Європейської народної партії Едуард Кукан: «Ми повинні це сприйняти дуже серйозно, і ми повинні не лише робити гарні заяви, а й продемонструвати справжню силу. Інакше, я боюся, ситуація буде гіршою». 
А Ребекка Хармс упевнена, що «Захід повинен реагувати інакше, ніж раніше». Вона виступає за посилення санкцій. Окрім того, Хармс переконана, що «НАТО повинно вирішити, як збільшити свою присутність у Чорному морі».
До речі, 4—5 грудня міністри закордонних справ Альянсу мають зібратися у Брюсселі на чергове засідання. Разом із міністром закордонних справ України Павлом Клімкіним та представником Грузії плановано обговорити «питання, пов’язані з безпекою у регіоні Чорного моря».