Переможцем 5-ї Всеукраїнської олімпіади з філософії для школярів, яка відбулася в Києві, став учень 9-го класу Одеського економічного ліцею Микита Щербаненко. У змаганні брали участь учні 8—11-х класів з різних областей країни. Олімпіаду проводили у двох вікових категоріях: 8—9-й та 10—11-й класи.
Одесит здобув перемогу за підсумками очного етапу. За результатами виконаної творчої роботи він одержав Диплом I ступеня.
Учасникам олімпіади необхідно було написати контрольну роботу й захистити свій дослідницький проект. Загальною темою визначили «Культурну спадщину й мистецтво». Теми есе заочного етапу стосувалися різних сфер життя, а саме: «Метафізика постійно і в найрізноманітніших видозмінах висловлює буття» (М. Гайдеггер), «Людський розум, порушуваний власною потребою, а зовсім не зі спонуки самої лише марнославності всезнайства, нестримно доходить до таких питань, на які не можна дати відповідь через ніяке емпіричне вживання розуму» (І. Кант), «Смішне — це яка-небудь помилка або неподобство, тільки не шкідливе і не згубне» (Аристотель), «Ні з ким не поділене добро, хоч би яким воно було, радості не приносить» (Сенека).
Конкурсна робота — це філософське есе, невеликий за обсягом (до 10 сторінок) і самостійний за змістом письмовий твір із чітко вираженою авторською думкою, розгорнутий у формі розповіді з метою обґрунтування й демонстрації власної точки зору на певне явище або предмет з урахуванням використаної рекомендованої літератури.
Філософія в Україні не є обов’язковим шкільним предметом, але сучасна соціокультурна ситуація актуалізує її важливість і для особистісного розвитку, і для суспільства. Всеукраїнська олімпіада з філософії для школярів — ініціатива факультету філософської освіти й науки Національного педагогічного університету імені М. П. Драгоманова та Національного центру «Мала академія наук України».

Одеса.