Уперше Путін віддав наказ відкрито застосувати свої збройні сили та розстріляти українських військових на наших кораблях. Про це Президент України Петро Порошенко констатував в інтерв’ю американському телеканалу CNN. 25 листопада російські прикордонники атакували корабельну групу Військово-морських сил ЗCУ, вчинивши таран і задіявши винищувач Су-30, який випустив по наших катерах дві ракети. Кораблі ВМС ЗСУ разом з командою буквально були взяті в полон і під конвоєм відшвартовані в анексований порт Керчі. А далі окупаційна Феміда досить оперативно під копірку заарештувала на два місяці 24 українських моряків, які входили до складу екіпажів трьох кораблів ВМС ЗСУ, захоплених росіянами в акваторії Чорного моря минулої неділі.
Судилище в так званому Київському райсуді анексованого Сімферополя тривало два дні. За повідомленнями журналіста «Радіо Свобода», у ті дні нашим морякам інкримінували «порушення державного кордону РФ», за що їм загрожує до шести років позбавлення волі.
27 листопада були ухвалені рішення про арешт 15 із 24 українців. Серед них — командир малого бронекатера «Бердянськ» старший лейтенант Роман Мокряк 
(на знімку).

Під час штурму росіянами катер було пошкоджено, частина команди дістала поранення та не змогла чинити опору агресору. Роман Мокряк уродженець с. Карлівка Кропивницького району Кіровоградської області. Він відмовився відповідати на запитання ФСБ і «зізнаватися» у тому, у чому невинний.

Фото «Новое время» зі сторінки ВССМ Україна у Фейсбуці.

 

Заарештованого українського моряка (праворуч) ведуть на суд. Окупований Сімферополь, 27 листопада 2018 року

Фото з сайту https://www.radiosvoboda.org

Капітан захопленого Росією українського буксира «Яни Капу» 23-літній старшина Олег Мельничук (родом зі Сміли, Черкаської області), якого «судили» у середу, скористався правом на перекладача та заявив, що не визнає провини, «вважає себе непричетним до цієї справи та готовий відстоювати свою невинуватість у будь-якому місці, зокрема й у судах». Про це повідомив його адвокат Едем Семедляєв.
Він розповів, що заявляв відвід «суду» на процесі, бо «ця категорія справ не підсудна» «Київському райсуду» Сімферополя, передають Крим. Реалії. За словами Семедляєва, всі «судові засідання», на яких обирали запобіжний захід українцям, розвивалися за одним сценарієм.
Одного з наших моряків узявся захищати адвокат Микола Полозов (він вів справу Надії Савченко). На своїй сторінці у Фейсбук учора він повідомив версію слідства ФСБ, яка лежить в основі кримінальної справи проти військовополонених українських моряків» — вони нібито не повідомили Росію про намір перетнути кордон. «О  07-01  25 листопада 2018 року, не маючи встановленого законодавством Російської Федерації дозволу на перетин Державного кордону, без повідомлення прикордонних органів про намір перетнути кордон та без передачі даних про місце розташування судна, не відповідаючи на вимоги про зупинку, що їх висували посадові  особи ПУ ФСБ Росії у Республіці Крим, діючи спільно й узгоджено, вчиняючи небезпечне маневрування, що створювало загрозу мореплаванню, незаконно перетнули державний кордон Російської Федерації в районі із середніми географічними координатами 44 градуси 52,7 хвилини північної широти й 36 градусів 31,3 хвилини східної довготи, після чого судна «Нікополь», «Бердянськ» і «Яни Капу» з вищепереліченими особама, які перебували на них, були примусово зупинені співробітниками ПУ ФСБ Росії у Республіці Крим», — цитує Полозов «справу українських моряків».
Україна в оцінці того, що сталося, апелює до міжнародного права. Арешти українських військових моряків, узятих у полон російськими силовиками наприкінці минулого тижня в Чорному морі біля Керченської протоки, є незаконними, оскільки вони перебувають під захистом Женевської конвенції 1949 року, про що Київ повідомив міжнародних партнерів. Екіпажі кораблів ВМС ЗСУ, захоплені росіянами, є військовополоненими, і на них не поширюється російське право. «Українським військовослужбовцям, захопленим у полон РФ, має бути гарантоване надання у належному обсязі медичної допомоги, на них не має чинитися фізичний і психологічний тиск та має бути забезпечення належної безпеки», — прокоментував ситуацію глава МЗС України Павло Клімкін.
... Напередодні в мережі з’явилося відео допиту ФСБ трьох моряків із захоплених Росією кораблів ВМС України. Його опублікував пропагандистський телеканал TVC. RU. На відео видно, що українці читають текст із суфлера та «визнають», що зайшли «у територіальні води Росії» і «чинили провокацію»...
Потім командувач ВМС ЗСУ Ігор Воронченко через адвокатів передав звернення полоненим морякам, у якому висловив підтримку і розуміння їм. «Методи роботи спецслужб РФ ні для кого не є секретом. Я сам пройшов через це в 2014 році й добре знаю, як це — бути в полоні, і що стоїть за сказаними вами словами під час допиту», — йдеться в листі. Командувач ВМС ЗСУ написав своїм підлеглим, що вони діяли в рамках закону, професійно, й це розуміє увесь світ. Воронченко запевнив, що над звільненням українських моряків працює не тільки вся Україна, а й усе світове співтовариство. Захоплені в Керченській протоці українські військові моряки перебувають «під жорстким психологічним тиском» співробітників ФСБ Росії, тому не потрібно вірити тому, що вони говорять на відео допиту, оприлюдненого російськими спецслужбами. Таку думку в ефірі радіо «Крим. Реалії» висловив контр-адмірал, перший заступник командувача ВМС України Андрій Тарасов. Він підкреслив, що українські військові моряки є військовополоненими, тому дії російської юстиції стосовно них «цілковито незаконні».
За словами Андрія Тарасова, ВМС України має інформацію про те, що серед затриманих українських моряків «є тяжкопоранені, чиє місце знаходження складно встановити». «Ми не повинні вірити заявам представників Росії про те, що там троє поранених. Під час захоплення й обстрілу наших кораблів ми прослуховували переговори, в яких фігурувало, що там не менше двох тяжкопоранених. За нашими даними, майже шість осіб були поранені», — сказав він.
Як стало відомо, трьох наших моряків — Андрія Артеменка, Андрія Ейдера та Василя Сороку, яких прооперували в лікарні Керчі, місцевий «суд» також заарештував на 60 днів. У середу архієпископ Сімферопольської і Кримської УПЦ Київського патріархату Климент марно намагався відвідати поранених. Його не допустили.
Росія знехтувала імунітетом українських військових кораблів у відкритому морі.
Про це повідомляє прес-служба Міністерства з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб.
«РФ атакувала та захопила українські військові кораблі в міжнародних водах Чорного моря, тобто за межами лінії державного кордону України на морі, що тимчасово не контролюється Україною в результаті окупації території АР Крим. Про це свідчать координати перебування військових суден «Бердянськ», «Нікополь» і «Яни Капу» у момент обстрілу та затримання їх військовими підрозділами РФ», — йдеться в повідомленні.
Як зазначають у міністерстві, згідно зі статтею 95 Конвенції з морського права, військові кораблі користуються у відкритому морі повним імунітетом від юрисдикції будь-якої держави, крім держави, під прапором якої вони перебувають. «Відповідно до визначення, що міститься в Резолюції 3314 Генеральної асамблеї ООН від 14 грудня 1974 року, напад збройними силами однієї держави на морські сили або флот іншої держави є агресією», — наголосили у відомстві.
У МТОТ підкреслили, що всі затримані українські військовослужбовці перебувають під захистом норм міжнародного гуманітарного права, зокрема Женевської конвенції про поводження з військовополоненими 1949 року, а ті особи, які організували й вчинили акт агресії та порушують норми міжнародного гуманітарного права, «повинні пам’ятати про неминучість покарання».
Путін, виступаючи на інвестфорумі «Росія кличе!», назвав російську атаку із застосуванням зброї на українські кораблі «прикордонним інцидентом. Не більше того!».
А вчора РФ відмовилася від ініціативи Києва й ОБСЄ обговорити ескалацію в Азовському морі та Керченській протоці в скайп-режимі зустрічі Тристоронньої контактної групи. Про це повідомила Перший заступник Голови Верховної Ради України Ірина Геращенко.
«Ми наполягали на проведенні позачергової зустрічі в скайп-режимі, щоб обговорити зухвалий факт агресії РФ проти територіальної цілісності України в Азово-Керченській акваторії, негайного звільнення військовополонених українських моряків і повернення Україні незаконно захоплених суден, розблокування навігації для українських та іноземних суден у Азові, деескалації напруження, створеної агресивними та провокаційними діями РФ. Російська сторона цинічно відмовилася від такої скайп-зустрічі. Це друга поспіль відмова Росії сідати за стіл переговорів і відповідати на запитання агресії», — написала вона в пості на Фейсбук.
За словами Ірини Геращенко, українська сторона наполягає на обговоренні провокації й агресії проти України з боку РФ сьогодні на постійній раді ОБСЄ у Відні, у присутності представника ТКГ посла Сайдіка і голови СММ ОБСЄ посла Апакана.

АКТУАЛЬНО

Україна має намір звернутися до світового співтовариства із закликом посилити санкції проти Росії у зв’язку з її агресивними діями в Азовському морі та закрити протоку Босфор для суден РФ відповідно до 19-го пункту Конвенції Монтре. Про це заявив командувач ВМС ЗСУ Ігор Воронченко на II Міжнародній конференції з питань морської безпеки в Києві, повідомляє кореспондент Укрінформу.
«Я, як командувач ВМС, прошу та висловлюю впевненість у тому, що світове співтовариство прийме й визнає, що була вчинена агресія проти України. У зв’язку із цим і під норми Конвенції Монтре, а саме дев’ятнадцятого пункту, проситимемо про закриття протоки Босфор Турецькою Республікою (для суден РФ. — Ред.), щоб росіяни знали, як порушувати норми міжнародного права», — наголосив Воронченко.

P.S. Коли верстався номер, стало відомо, що наших моряків етапували до Москви.