Євросоюз «стривожений» використанням Росією сили проти українських військових кораблів у Керченській протоці, називає цей інцидент «неприйнятним», а також вимагає звільнити захоплені судна, їх екіпажі й оснащення. Про це заявила високий представник ЄС з питань зовнішньої політики та політики безпеки Федеріка Могеріні, повідомляє прес-служба Ради ЄС. Вона також закликала сторони до стриманості й сказала про необхідність зняття блокади з Керченської протоки з боку РФ.

Ф. Могеріні зауважила, що анексія Криму залишається «прямим викликом міжнародній безпеці, що має серйозні наслідки для міжнародного правопорядку, який захищає єдність і суверенітет всіх держав». «Ми підтверджуємо наше засудження цього порушення міжнародного права. Будівництво Керченського мосту є ще одним порушенням суверенітету і територіальної цілісності України», — наголосила дипломат. Вона знову запевнила, що ЄС послідовно підтримує територіальну цілісність і державний суверенітет нашої країни, а також не визнає і не визнаватиме анексію Криму. «Євросоюз продовжуватиме уважно стежити за ситуацією і налаштований діяти належним чином, у тісній координації з міжнародними партнерами», — зазначила Могеріні.
На тлі очікувань, що Євросоюз 10 грудня на зустрічі міністрів закордонних справ країн—членів спільноти розгляне питання про введення нових санкцій проти Росії через її агресію в Керченській протоці спецпредставник Держдепартаменту США з питань України Курт Волкер наголосив на необхідності перевірки вже введених антиросійських санкцій ЄС. «Європі варто уважно поглянути на імплементацію вже чинних санкцій. Нині діють жорсткі європейські санкції щодо Криму. Але наскільки суворо вони застосовуються насправді?» — зауважив він в інтерв’ю DW. На його переконання, варто глянути свіжим поглядом, з європейської перспективи, чи застосовуються санкції потрібним чином. Спецпредставник акцентував увагу й на важливості зупинення проекту «Північний потік-2». «Неспокій щодо того, що це чистісінький геополітичний проект Росії: постачати газ на Захід безпосередньо, в обхід України та інших держав у Східній Європі. При цьому посилюючи тиск і розширюючи безпосередній бізнес із партнерами в Західній Європі. Як бачимо, причини призупинити цей проект є. Окрім того, виникають питання щодо його відповідності антимонопольній політиці Євросоюзу й газовим директивам ЄС», — зауважив Волкер.