«На засіданні найбільшої фракції ХДС/ХСС (246 депутатів) — за участі канцлера Ангели Меркель — прийнято без перебільшення історичний документ, що визначає стратегію розвитку партнерства Німеччини та України на найближчі роки», — повідомив у Твіттері посол України Андрій Мельник. Окрім того, в документі зафіксовано: «У «Північному потоці-2» ми і далі бачимо небезпеку, що Росія також і цей проект використовуватиме для розширення можливостей дестабілізувати Україну. Мусимо констатувати, що NS2 і далі розколює європейських і трансатлантичних партнерів», — цитує посол.

Також Андрій Мельник звернувся до тих, «хто «ведеться» на неперевірені повідомлення ЗМІ про те, що Німеччина нібито «проти нових санкцій». «Раджу звертатися до першоджерел: речник уряду ФРН Ш. Зайберт 28.11. заявив: «Про можливе розширення російських санкцій треба дискутувати з європейськими партнерами».
З огляду на останні події в Керченській протоці в Євросоюзі дискусія щодо спорудження «Північного потоку-2» загострилася. Кандидат Європейської народної партії на посаду голови Єврокомісії Манфред Вебер 28 листопада під час засідання Європарламенту в Брюсселі закликав переглянути інвестиції в спорудження газопроводу «Північний потік-2», якщо Росія не припинить свою політику, повідомляє DW. «Якщо Росія продовжуватиме провокувати Європу, а також її партнерів і друзів, то ми маємо переглянути інвестиції у «Північний потік-2». Ми не повинні ставати ще більше залежними від російського газу, ніж ми є зараз», — зазначив він. Слід зауважити, що Вебер представляє Християнсько-соціальний союз, який входить у правлячу коаліцію. Депутати правлячої коаліції цього тижня одноголосно проголосувала за заяву, в якій жорстко засудили атаку Росії в Керченській протоці.
Негайно звільнити українських моряків учора закликав і міністр економіки ФРН Петер Альтмаєр. Він заявив, що Німеччина має наполягати, щоб «після цього інциденту в Азовському морі Росія звільнила військові судна та їхні команди і повернулася до нормальних переговорів». Однак міністр не вважає, що підтримка Німеччиною проекту «Північний потік-2» підриває зусилля з врегулювання і деескалації напруги між Україною та РФ.  На його думку це — «два різні питання», оскільки проект суто економічний.
Про «Північний потік-2» з Петером Альтмаєром говорив Прем’єр-міністр Володимир Гройсман, який перебував з візитом у ФРН 28—29 листопада. Вчора після зустрічі з Канцлером Ангелою Меркель Володимир Гройсман написав у Твіттері: «Ангела Меркель наголосила, що Україна має залишатися транзитером газу. Але ми зацікавлені у більшому, у спільному з міжнародними партнерами керуванні українською газотранспортною системою».
Виступаючи учора на україно-німецькому бізнес-форумі, Меркель засудила будівництво Керченського мосту і нагадала, що Крим на референдумі вирішив бути частиною України, коли та голосувала за незалежність, пише Укрінформ. Окрім того, вона зауважила, що Захід запроваджує санкції проти РФ, щоб стати на захист міжнародного права. Меркель повідомила, що має намір обговорити питання стосовно ситуації в Азовському морі на зустрічі з президентом РФ під час саміту G20 в Аргентині, який розпочинається сьогодні і триватиме два дні.