Донедавна в Чорногорії спостерігалася знайома для багатьох українців картина: тарифи на всі комунальні послуги, а, особливо на електрику, підвищили до такого рівня, що чимало малоімущих громадян не могли оплачувати рахунки. Через це їм відключали електрику, і багатьом родинам доводилося цілодобово сидіти в темряві. Діти не могли вчити уроки. В людей не було можливості опалювати квартири електричними пічами, користуватися холодильниками. Неурядові громадські організації приходили їм на допомогу й організовували благодійні акції зі збору коштів для тих, хто потерпав. Особливо в зимовий час.
На настійливу вимогу неурядових організацій уряд Чорногорії розглянув цю проблему й ухвалив рішення: таке становище нетерпиме, і соціально не захищені родини не повинні страждати через те, що не можуть вчасно оплатити непомірні рахунки. Як повідомило чорногорське інформаційне агентство Beta, було ухвалено постанову «Про постачання незахищеним споживачам електричної енергії». Згідно з цим документом таким сім’ям заборонено відключати електроенергію у разі несплати рахунків. Уряд затвердив критерії для визначення незахищених споживачів електричної енергії за соціальними або медичними показниками, а також розмір субсидій для цієї категорії громадян і ліміт щомісячної витрати електроенергії, на яку можна отримати субсидію.
Інформаційне агентство Beta у своєму повідомленні підкреслює, що таке рішення уряд зміг прийняти після того, як зі складу засновників компанії «Електропривреда», що постачала електроенергію, вийшли італійські інвестори з фірми А2А і її було повернуто у власність держави.