В Ужгороді протягом двох днів проходило 14-те засідання україно-словацької міжурядової комісії з питань транскордонного співробітництва.

 

Кожна ідея може бути реалізована тільки за наявності фінансування. На цьому наголосив директор департаменту матеріального забезпечення та розвитку інфраструктури Державної фіскальної служби України Андрій Рахуба. В нинішньому році активізована робота з модернізації не тільки на словацькому, а й на всьому західному кордоні. А на пункті пропуску «Ужгород» тривають роботи зі встановлення технічного обладнання, здійснюється реконструкція пасажирського напрямку.

 

-- На ужгородський напрямок виділена вагома сума -- до 50 млн грн. Ці кошти повинні реалізуватись в цьому році, і майже така ж сума -- в наступному, -- наводить слова посадовця прес-служба облДФС.

 

-- Ми проаналізували статистичну базу перетину кордону на автомобільних пунктах пропуску Закарпатської області протягом 2013--2017 років і спостерігаємо тенденцію до зростання: вантажних автомобілів -- на 20, легкових -- на 18 і майже на 30 відсотків -- автобусів. Якщо брати словацьку частину нашого кордону, а саме «Ужгород--Вишнє Німецьке», то там спостерігається найбільш критичний момент перевищення пропускної здатності легкових автомобілів -- на 30, у «Малому Березному» -- на 46 відсотків, -- констатував заступник начальника Закарпатської митниці ДФС Микола Ясевич.

 

Особливо критична ситуація з фурами. Пропускна здатність єдиного пункту пропуску для вантажного сполучення «Ужгород--Вишнє Німецьке», через роботу сканера на словацькій стороні, -- не перевищує 300 вантажівок. А українська сторона може пропускати 500 таких автомобілів за добу.

 

Фахівцями Закарпатської митниці ДФС проведено комплексне дослідження всіх кордонів, і фактично наразі робота зосереджена на трьох напрямах: реконструкція діючих пунктів пропуску, будівництво нових та створення сервісних зон.

 

У пункті пропуску «Ужгород» розпочалася реконструкція. На цей рік заплановано облаштувати всі центральні будівлі. Й основне -- провести роботи в напрямку «виїзд з України». В наступному році облаштовуватиметься напрямок «в'їзд в Україну» і пішохідна ділянка. Оновлення планують завершити до листопада 2019-го.

 

Також наголошувалося, що рішенням Кабміну у державній програмі розвитку на українсько-словацькому кордоні внесено пункт пропуску «Забрідь--Уліч», при цьому міжнародного договору нема; є пункт пропуску «Чієрна-Соломоново», якому присвячений окремий договір, але будь-яких інших рішень уряду немає; є пункт пропуску «Сторожниця--Загор» -- це теж міждержавна угода з 1997 року щодо точки з’єднання з дорогою D1.

 

У Закарпатській митниці ДФС переконані, якщо зараз ситуацію з відкриттям нових пунктів пропуску кардинально не змінити, то за два-три роки на кордоні може статися колапс, який уже спостерігається, але періодично. Насамперед мова про вантажне сполучення.

 

-- У ході дослідження визначено можливість відкриття нового пункту пропуску «Паладь Комарівці--Руське». Мова про нього ведеться з середини дев'яностих років минулого століття. Цей пункт пропуску розташований за 20 кілометрів від КПП «Ужгород» і за 15 кілометрів від КПП «Чієрна--Соломоново». Сім сіл з нашої сторони і п'ять сіл зі словацької підписали угоду, аби цей пункт пропуску відкрити. Якщо зараз він відкриється, це буде гарна логістична розв’язка, яка виходить на трасу M6 (Чоп--Київ). Відтак ми можемо зняти навантаження в пункті пропуску «Ужгород--Вишнє Німецьке». Фактична характеристика пункту пропуску «Паладь Комарівці-- Руське»: пішохідне сполучення, чотири смуги для легкових автомобілів, дві -- для автобусів та дві для фур -- до 7,5 тонни. Це дозволить збільшити пропускну здатність легкових авто на словацькому кордоні майже на третину, вантажівок -- майже вдвічі, -- продовжує Микола Ясевич.

 

Також у Закарпатській митниці ДФС пропонують вирішити проблему накопичення транспортних засобів перед пунктами пропуску -- будівництвом сервісних зон. Наразі розроблено концептуальний проект, архітектурне розміщення і розташування сервісної зони «Ужгород».

 

Василь НИТКА.

 

Ужгород.

 

Голос України