Утеплювати фасади багатоквартирних будинків допомагає власникам житла Вінницька міськрада. Як це відбувається? Хто сплачує за роботи? Наскільки зацікавлені містяни у пропозиції?

Дві 9-поверхові «панельки» на вулиці академіка Заболотного після утеплення фасаду змінили колишній сіро-похмурий на вигляд із «веселими» тонами. Чи буде тепліше, мешканці обіцяли повідомити після зими.

Фото автора.

Зовнішнє утеплення багатоповерхових будинків у Вінниці здійснюють із двох джерел — за кошти бюджету громади і самих містян. Наприклад, у нинішньому році одягли в «шуби» вісім будинків, переважно панельного типу. Ще на двох робота триває. Її планують завершити до кінця року. «Фінансування здійснюється за схемою 70х30, — розповів директор департаменту житлового господарства Вінницької міськради Роман Фурман. — Тобто більшу частину коштів, 70 відсотків, надає міськрада, решту суми вносять власники житла. У такий спосіб утеплюємо не тільки стіни. Виконуємо й низку інших робіт.

Потрібен індивідуальний облік

На вулиці академіка Заболотного майстри завершують утеплення двох 
9-поверхових «панельок». Будинки не впізнати. Сірий бетон змінили приємні кольори. За словами робітників, стіни одягають у теплі «шуби». Утеплювачем служить пінопласт, товщиною 10 сантиметрів. На деяких інших використовували мінеральну вату. «Все залежить від того, які матеріали обирають мешканці, — каже один із робітників. — Далі шпаклюємо утеплювач, наносимо фарбу. Колір і все решта — це теж пропозиції замовників».
— У нашої сім’ї трикімнатна квартира, — розповів «Голосу України» чоловік на ім’я Микола. — Утеплення особисто для нас коштувало п’ять тисяч гривень. Чи стане тепліше? Сподіваємося...
Співрозмовник звертає увагу, що утеплення не дає економії тепла. Навіть загальнобудинковий лічильник на тепло не розв’язує проблеми. «Потрібні індивідуальні теплові лічильники, — каже пан Микола. — От над чим варто б попрацювати міській владі. Щоб так само надати можливість на умовах співфінансування встановити їх. Ще краще, коли в кожній квартирі були б встановлені лічильники обліку тепла. Нам пояснюють, що це нереально. Таким відповідаю, що особисто бачив у Києві. Знайомі проживають у будинку на вулиці Машинобудівній. Будинок відносно новий — п’ятирічної забудови. Виготовлення документації, придбання лічильника і його встановлення стало у п’ять тисяч гривень. У них однокімнатна квартира. На батареях — регулятори температури. Оце я розумію економія!»

Небо дало можливість — чиновники завадили

Чоловік порівняв наведений приклад із ситуацією в їхньому будинку. Каже, на початку нинішнього опалювального сезону погода радувала теплом, бували дні, коли температура повітря піднімалася до плюс 20 градусів. І в квартирі було стільки ж, бо подали вже тепло. Телефонували і в тепломережу, і міській владі! Що з того? «Небо дало можливість людям трохи зекономити на опаленні — чиновники і тут завадили, — не приховує емоцій співрозмовник. — Побачимо, наскільки тепліше стане після того, як утеплили будинок. Принаймні зовні «панелька» стала веселіша».
Тим часом міськрада внесла деякі зміни у стосунки із власниками житла під час виконання робіт з утеплення будинків.
— Якщо раніше мешканці будинків визначали вид і вартість матеріалів, а проектно-кошторисну документацію замовляв департамент житлового господарства, то тепер за виготовлення цього документа відповідають власники житла, — уточнив Роман Фурман. — Міськрада передала їм цю роботу. Вартість зараховується на їхню частку співфінансування. Департамент житлового господарства видає тільки дефектний акт на види робіт. Тепер не може бути жодних претензій до міської влади, що знайшли не того замовника документації, що можна було виконати її дешевше тощо.
Виконавця робіт вибирають через систему ProZorrо. «Якщо підрядник запропонує нижчу ціну, міська рада все одно сплатить свої 70 відсотків від кошторисної вартості, — наголошує Роман Фурман. — Решта суми залишається за власниками житла».

Вінниця

ДОВІДКОВО

Програма співфінансування ремонту житлового фонду діє у Вінниці з 2009 року. На умовах співфінансування влада пропонує власникам житла виконувати низку робіт: капітальний ремонт покрівель, інженерних мереж, стиків зовнішніх панелей будинків, заміну вікон на сходових клітинах, ремонт ліфтів і, звичайно, утеплення фасадів багатоквартирних будинків. Спочатку мешканці з певною пересторогою сприйняли пропозицію. Тепер записуються в чергу. На наступний рік уже надійшло понад 30 заявок на такі роботи.

ДЛЯ ПОРІВНЯННЯ

У 2008 році, до запровадження програми, вартість зовнішнього утеплення фасаду чотирикімнатної квартири становила 18 тисяч гривень. На умовах програми така робота коштує трохи більш як 7 тисяч гривень.