Старшина першої статті командир рейдового буксира «Яни Капу» Олег Мельничук,

який вистояв разом з екіпажем під час збройної атаки та тарана судна кораблем ФСБ Росії у Керченській протоці, виявив стійкість і національну гідність у «суді» над українськими моряками у Сімферополі.
Олег Мельничук відмовився спілкуватися зі «служителями Феміди» чужою мовою, говорив тільки рідною і зажадав надати йому перекладача з російської мови. Його вимогу «суд» задовольнив.
За свідченням адвоката моряків Едема Смедляєва, у так званому суді у протоколах, наданих на засідання, значилося, що затримані не українські військовослужбовці, а «громадяни України, які порушили кордон з РФ». Олег Мельничук на всіх паперах чітко зазначає, що готовий обстоювати свою невинуватість у будь-якому місці, у тому числі в суді, підписується повним званням українського військовослужбовця і вказує свою посаду командира рейдового корабля.
— Я пишаюся своїм сином, — сказав у розмові з кореспондентом «Голосу України» батько 23-річного командира Михайло Мельничук, відомий волонтер зі Сміли. — Олегу вдалося один лиш раз на кілька секунд зателефонувати мені й сказати, що все гаразд, хай не хвилюється мама. Дякую всім, хто у цю хвилину підтримує українських моряків. Вірю у їхню мужність і витримку.
Працівники Смілянського військкомату мали зустріч з матір’ю Олега Мельничука, Ларисою Анатоліївною, вихователькою дитячого дошкільного закладу. За два тижні до походу українських кораблів Лариса Мельничук їздила до Одеси на зустріч із синами. На флоті служить і молодший брат Олега Ігор...

Черкаси.

Фото з соціальних мереж.