Сенат США одностайно ухвалив резолюцію, яка засуджує агресивні дії Росії в Керченській протоці та закликає її звільнити членів екіпажів затриманих українських кораблів. Як повідомляє The Hill, документ було запропоновано республіканцем Роном Джонсом і демократом Крісом Мерфі. «Сенат прийняв заходи і направив чіткий сигнал Путіну, що ми не будемо терпіти агресію його уряду проти України в Азовському морі. Ми рішуче засуджуємо будь-які військові дії Росії, спрямовані на односторонню зміну міжнародних правил», — заявив Мерфі. На переконання Р. Джонсона, президент РФ «випробовує Захід».

«Захоплення Російською Федерацією українських суден є грубим порушенням її зобов’язань в рамках міжнародного права й угоди 2003 року між РФ та Україною про співробітництво у використанні Азовського моря та Керченської протоки», — наголошується у резолюції, прийнятій сенатом США. У ній також йдеться, що конфронтація біля берегів Криму дестабілізує регіон і «веде до подальшої ескалації напруженості».
Реакція світу на агресію Москви в Азовському морі триває. Зокрема, Прем’єр-міністр Великої Британії Тереза Мей учора після прибуття на саміт «Великої двадцятки» (G20) в Аргентину заявила журналістам, що Лондон вимагає від Кремля звільнити військові кораблі України, захоплені в Керченській протоці, і продовжить наполягати на «належних санкціях» проти Росії. «Ми завжди активно виступали в ЄС за санкції щодо Росії через її поведінку. Ми продовжимо наполягати на тих санкціях проти Росії, які вважаємо потрібними», — цитує голову британського уряду Independent.
Очевидно, що на саміті G20, який 30 листопада — 
1 грудня проходить в Буенос-Айресі, тема цинічної агресії Росії в Керченській протоці, що порушує всі норми міжнародного права, звучатиме разом з іншими гарячими міжнародними питаннями.
Зокрема, Канцлер Німеччини Ангела Меркель раніше заявляла, що на полях саміту говоритиме з Путіним про розблокування українських портів у Азовському морі та звільнення українських моряків. Щоправда, вона пропустила відкриття саміту G20 через те, що її літак зробив вимушену посадку незабаром після вильоту з Берліна. Офіс канцлера повідомив, що Меркель і делегати здійснили безпечну, але незаплановану посадку в Кельні після того, як на літаку виникла технічна проблема. Лайнер повернув назад, коли перебував над Нідерландами. Як повідомив Reuters, військово-повітряні сили Німеччини виключають кримінальний слід у цьому інциденті.
Тим часом Президент США Дональд Трамп дорогою на саміт G20 написав у Твіттері, що скасував зустріч з очільником Кремля в Аргентині через агресію РФ у Керченській протоці. Він зазначив: причиною є те, що українські кораблі й моряки все ще не повернулися на батьківщину. «Я вирішив, що для всіх зацікавлених сторін буде краще, якщо я скасую заплановану раніше зустріч в Аргентині з президентом Володимиром Путіним», — написав Трамп. Згодом речниця Білого дому Сара Сандерс підтвердила цю інформацію. А вчора заступник голови прес-служби Держдепартаменту США Роберт Палладіно під час брифінгу на запитання: «Чому Трамп скасував зустріч з Путіним, а не використав її, щоб особисто висловити позицію з приводу дій РФ проти України?» зауважив: «Ясно, що твіти президента з цього питання були абсолютно чіткі щодо того, чого ми домагаємося, і це повернення українських моряків, як і суден. Агресія, яку ми спостерігали на цьому тижні, є неприйнятною, і було відправлено сильне послання». Він додав, що це сильне послання полягає в ізоляції РФ.
Зустріч президентів США і РФ на полях саміту було за-
плановано на сьогодні. Кремль до останнього наполягав, що перемовини все ж відбудуться.