Сербська корпорація «Філіпович кібернетикс» уже кілька років розробляє роботів зі штучним інтелектом, яких можна було б використовувати на виробництві з трудомісткими або високоточними процесами. Але насамперед вони запропонували використовувати свого робота в жіночій біооболонці як учителя. І запрограмували його на викладання фізкультури.
Директор однієї із середніх шкіл Белграда у вигляді експерименту погодився взяти незвичну вчительку «на роботу» і не пошкодував. Експериментальна модель «GU2El» робота-тренера за закладеною  програмою почала навчати плавання. До неї записувалися діти різного віку й охоче ходили на тренування. Успіхи, досягнуті ними під безустанним оком кіборгші, здивували не тільки батьків та її звичайних колег, а й професійних тренерів. За 15 місяців вона не тільки прищепила любов до плавання, а й підготувала кількох чемпіонів міста. Діти, які брали участь в експерименті, вибороли рекордну кількість медалей у міських і республіканських змаганнях на різних дистанціях. Фахівці відзначають їхні відточені до автоматизму раціональні рухи, що дозволяє не втрачати дорогоцінні секунди.
Успіхи робота на тренерському поприщі вразили навіть науковців із Центру кібернетичних розробок і досліджень Сербії. «Ми здивовані результатами! Коли чесно, то не вірили в успіх. Думали, що дорога модель «GU2El» (а вона обійшлася творцям в 59,5 мільйона євро!) стане лише дорогою іграшкою, яка привертатиме увагу школярів і розважатиме їх. Навіть були побоювання, що робот відволікатиме дітей від навчання. Але виявилося, що ці кошти не було викинуто на вітер. Наш робот упорався із запрограмованим завданням! Йому чи, вірніше, їй, удалося стати справжнім учителем, тренером, завоювати любов і повагу дітей», — поділився один з розробників робота Бобан Маркович із Центру кібернетичних розробок і досліджень.
Діти полюбили свого «тренера» за вміння чітко поставити завдання, помітити неточності в рухах. А також за терпіння, толерантність і неупередженість. Улюбленців у нього не було.
Корпорація «Філіпович кібернетикс», яка втілює задуми вчених Центру кібернетичних розробок і досліджень, планує в найближчому майбутньому «влаштувати на роботу» робота-водія і маляра-штукатура.