Загострення ситуації у Керченській протоці обговорять у «нормандському форматі» на рівні політичних радників. Про це домовилися Канцлер Німеччини Ангела Меркель і президент РФ Володимир Путін під час двосторонніх переговорів у рамках саміту «Великої двадцятки» в Аргентині, повідомив речник уряду ФРН Штеффен Зайберт. «Ця пропозиція попередньо була погоджена зі мною як Президентом України під час телефонної розмови з Канцлером Німеччини, і ми, безумовно, візьмемо участь у зустрічі нормандського формату на рівні політичних радників, на яку ми ставимо термінове питання — вимогу до РФ повернути наших військових, кораблі та відкрити Керченську протоку», — заявив у свою чергу Президент України Петро Порошенко в інтерв’ю France 24.

Речник уряду ФРН Штеффен Зайберт також повідомив, що Меркель під час зустрічі з Путіним ще раз висловила занепокоєння загостренням у Керченській протоці та чітко виступила за свободу руху кораблів в Азовському морі, інформує Reuters. 
Ситуація у Керченські протоці стала центральної темою бесіди і президента Франції Еммануеля Макрона з очільником Кремля. Французький лідер, як пишуть іноземні ЗМІ, не повірив у російську версію розвитку подій в Азовському морі і закликав Москву дотримуватися Мінських угод.
Незважаючи на те, що президент США Дональд Трамп скасував двосторонню зустріч з Путіним, неформальна бесіда між лідерами країн все ж відбулася в кулуарах саміту «Великої двадцятки». Президент РФ на прес-конференції пізніше розповів, що він у двох словах відповів на запитання американського лідера, пов’язані з інцидентом в Керченській протоці, й сказав, що в них різняться позиції, кожен залишився при своїй думці.
Тим часом глава нашої держави Петро Порошенко продовжує активно спілкуватися зі світом через міжнародні ЗМІ. В інтерв’ю німецькому Funke Media Group він наголосив, що нам потрібна збільшена військово-морська присутність Німеччини та союзників у Чорному морі як стримуючий фактор для Росії. Президент зазначив, що останній інцидент у Керченській протоці доводить, що Москва не відмовляється від плану розширити окупацію України. Він нагадав,  що наші вимоги обговорюються уже тривалий час, і всі вони добре відомі: щоб Росія виконувала Мінські угоди, забезпечила стабільний режим припинення вогню, вивела війська та військові засоби з України, дозволила миро-
творцям ООН увійти на окуповану територію та забезпечити прогрес у звільненні українських заручників і політв’язнів. Окрім того, український лідер в інтерв’ю France 24 наголосив, що весь світ вимагає від РФ звільнити українські кораблі й моряків.