Днями у Києві в Міжнародному центрі культури і мистецтв («Жовтневий палац») відкрилася фотовиставка «Пробація. Можливості для змін» (на знімку).

Що таке можливості й зміни зрозуміло, а ось пробація — новий термін в українських реаліях, проте добре знаний у світі. В широкому розумінні — це відповідальність особи за скоєний злочин без позбавлення волі. Відомо, що не кожен, кого суд визнав винним, становить небезпеку для суспільства. Більше того, світовий і вітчизняний досвід свідчать, що виправні колонії, попри свою назву, часто не виправляють людину, а лише ще більше скалічують. Покарання у вигляді позбавлення волі повинно застосовуватися лише як крайній засіб та в разі скоєння особою злочину, що становить високу суспільну небезпеку. Система пробації передбачає роботу з особами, які скоїли злочин, без ізоляції їх від суспільства — надання їм соціальної і психологічної підтримки та допомоги, і, звісно, передбачає нагляд і контроль.
Станом на 1 листопада 2018 року через систему пробації пройшли 94 307 засуджених осіб, з них лише 1,63 відсотка вчинили повторні правопорушення, що свідчить про ефективність цього методу роботи з людьми, які скоїли незначні злочини. 2017 року 48 відсотків осіб, котрі утримувалися у виправних установах, відбували покарання за злочини невеликої або середньої тяжкості й потенційно могли бути направлені на пробацію, що дозволило б державі заощадити кошти на утримання їх під вартою. На виставці презентовано історії тих, хто отримав другий шанс і став на шлях виправлення.
Головна причина злочинів, судячи з цих історій, алкоголь та наркотики. Приміром, 35-річний Григорій (прізвища організатори не навели) виріс у неблагополучній родині, ще підлітком спробував наркотики й уже в 15 років попався на крадіжці. Відбувши покарання у колонії для неповнолітніх, Григорій знову почав вживати наркотики. Історія повторилася, і він отримав 3,5 року виправної колонії за чергову крадіжку. Замкнене коло вдалося розірвати лише тоді, коли чоловік твердо вирішив відмовитися від наркозалежності. А допомогло йому те, що останній свій термін він відбував на пробації, з ним працювали психологи. Тепер Григорій сам став волонтером ГО «Перемога» й проводить бесіди з тими, хто потрапив на пробацію через схожі життєві обставини.
Фотопроект розроблено командою проектного офісу Міністерства юстиції України за підтримки Міністерства міжнародних справ Канади та компанії «Агрітім Канада Консалтинг» у рамках канадського проекту «Експертна підтримка врядування та економічного розвитку» (EDGE).

Фото автора.