Один із напрямів підтримки об’єднаних територіальних громад України у рамках Програми Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «Децентралізація приносить кращі результати та ефективність» (DOBRE) -- підтримка місцевого економічного розвитку.

 

Завдяки програмі представники громад і місцевого бізнесу протягом двох тижнів знайомилися з тим, як місцеве самоврядування в США створює економічне підґрунтя для сталого розвитку. Вісімнадцять членів української делегації відвідали міста Вашингтон, Дуб’юк, Галену, Сайксвіль, Хавр де Грейс, Бел Ейр та Балтимор.

 

Під час зустрічі з Надзвичайним і Повноважним Послом України в Сполучених Штатах Америки Валерієм Чалим.

 

Галена. Будинок, де жив 18-й президент США (1869—1877) Улісс Грант.

 

З українським прапором біля Монумента Вашингтона на Національній алеї у столиці США.

 

Бізнес-модель управління та економіка -- понад усе

 

Нинішня система управління на рівні місцевого самоврядування формувалася в США понад 100 років. Найнижча ланка системи управління в США відрізняється від української моделі. Там на рівні місцевого самоврядування існує кілька типів управління. Але дедалі більше міст використовують бізнес-модель управління, де є міський голова і міський менеджер. Жителі шляхом референдуму самі визначають, як і хто керуватиме. В окремих містах міські голови працюють на громадських засадах або за невелику винагороду, натомість є менеджер, який отримує високу заробітну плату. Жителі обирають міського голову і депутатів, а менеджер призначається на конкурсній основі. Його основна функція -- втілювати стратегію розвитку та забезпечувати функціонування міських служб.

 

«Люди на референдумі вирішили, що хочуть мати професійного менеджера міста. Ця система управління працює як бізнес-модель, де виконавчий директор приватної компанії керує так, як спрямовує рада директорів. Так само міська рада визначає напрямок роботи для менеджера міста», -- розповів під час зустрічі менеджер Дуб’юка (штат Айова) Майк Ван Мілліген. -- Я вже 25 років працюю міським менеджером, і моя головна мета -- щоб кожна людина в нашому місті могла успішно працювати і якісно жити».

 

Змінюються депутати, міські голови, але ефективна команда менеджера залишається, незважаючи на політичні вподобання жителів. До речі, місцеве самоврядування в США не займається питаннями освіти і медицини, як в Україні. І там виграють вибори без адмінресурсу. Натомість турбуються про економічний розвиток, транспортні мережі, забезпечення водою, контролюють вивезення сміття та дбають про благоустрій. Окрім цього, організовують роботу поліції, пожежної охорони та станції швидкої медичної допомоги.

 

У 1980-х Дуб’юк був у занепаді: закрились великі промислові підприємства, рівень безробіття сягав 22 відсотків. Сьогодні -- це економічно розвинений регіон, де працюють 56 бізнес-корпорацій та підприємств. Рівень безробіття у липні 2018 становив 2,1%. За рейтингом журналу «Форбс», Дуб’юк займає 14-те місце серед малих міст за сприятливістю для ведення бізнесу та будування кар’єри. Розвивати економіку допомагають партнери -- неурядові організації та асоціації. Їхня основна місія -- залучення інвестицій в регіон (не тільки з США, а й з інших країн), створення сприятливого середовища для розвитку бізнесу та допомога в навчанні робітників для цього ж бізнесу. Великі корпорації обирають цей регіон, бо тут розвинена інфраструктура, вдале географічне розташування (300 км від Чикаго), низькі ставки податків та оренди промислових зон і житла. А ще приватні землевласники співпрацюють між собою та владою.

 

«В Україні, щоб спланувати промислову зону, треба мати в комунальній власності велику земельну ділянку. В США ми побачили, що планування промислових зон відбувається у партнерстві з приватними землевласниками, і це дозволяє ефективніше використовувати землю та залучати великих інвесторів», -- ділиться враженнями від побаченого Іван Грабовецький (Печеніженська ОТГ, Івано-Франківська область).

 

Один приклад. Тривалий час річка Міссісіпі, яка протікає через Дуб’юк, залишалася недоглянутою. Уздовж неї були розташовані промислова зона та приватні будинки, вартість яких була мінімальною. Влада та жителі міста зробили річку його окрасою: укріпили береги, збудували готелі, бізнес-центр, де відбуваються форуми та фестивалі. А ще створили унікальний музей річки, який за два роки відвідало шість мільйонів туристів. На цей грандіозний проект були залучені кошти з різних джерел, зокрема і приватні інвестиції.

 

А ще гостей з України здивувала наявність сучасного аеропорту в містечку, де проживає всього 60 тисяч жителів. Є аеропорт – значить, прилітатимуть люди і будуть інвестиції, переконані тут. Це підтверджується великою кількістю приїжджих у місцевому готелі. А ще в місті -- сучасні дороги, сміттєпереробний завод. Тут реалізували унікальний проект і «підняли» на поверхню притоку річки Місcісіпі, аби її вода не підтоплювала будинки.

 

«Для залучення бізнесу в США активно використовують маркетинг та рекламу. Значну частину місцевого бюджету витрачають на проведення досліджень і поширення інформації. Орган місцевого самоврядування рекламує всі підприємства та бізнеси, які є на його території. Тут існує велика конкуренція за інвестиції. Кожна громада намагається створити потенційним інвесторам вигідні умови: інфраструктуру, комунікації, пільгове оподаткування», -- зазначає головний спеціаліст відділу економічного розвитку та інвестицій Байковецької ОТГ Тернопільської області Василь Телеп.

 

І справді. За прогнозами американських аналітиків, Дуб’юк у найближчі двадцять років залишиться найсприятливішим для економічного розвитку містом.

 

«У нас була нагода побачити, як працює центр підтримки та розвитку підприємництва. Хоч цим і займається приватна установа, але громада підтримує їх і замовляє проекти. Університетам, неурядовим організаціям тут допомагають розпочати свій бізнес та поліпшити надання послуг. Великі підприємства на базі таких центрів навчають своїх робітників нових підходів до роботи. Натомість допомагають центру обладнанням, меблями і ремонтними роботами. Підприємцям, які започатковують свій бізнес, тут можна дешево орендувати приміщення і отримати послуги секретаря», -- розповів спеціаліст з місцевого економічного розвитку програми USAID DOBRE Віталій Юрків.

 

Як перетворити українські міста на туристичну Мекку

 

Учасники поїздки побували в туристичному містечку Галена (штат Іллінойс). Колись шахтарське містечко сьогодні живе за рахунок туристів -- протягом року їх приїздить аж два мільйони. Тут жив 18-й президент США (1869--1877) Улісс Грант -- політик та полководець років Громадянської війни, портрет якого зображений на 50-доларовій банкноті. Галена дуже пишається цим і береже пам’ять про свого президента. В будинку, де він мешкав, створено музей.

 

У містечку є чимало будівель XIX століття. Їх зберегли, а держава надала на це фінансову підтримку. Нині сто цих будинків на центральній вулиці міста Мейн Стріт (один із американських журналів визнав її однією з найкращих головних вулиць країни) функціонують, як магазинчики-музеї. У цих магазинах продають туристам вироби місцевих умільців.

 

«Левову частку доходу в бюджет ми отримуємо від податку з продажів. Крім цього, одержуємо непоганий податок на нерухомість», -- розповів українським колегам менеджер міста Марк Моран.

 

«Те, що маленька неурядова організація займається розвитком центральної вулиці міста, вразило. Такої культури в Україні немає. Але це варто повторити», -- переконаний голова Бузької громади Миколаївської області Юрій Заволока.

 

«На прикладі містечок США ми побачили, як потрібно розвивати туризм. Вразив досвід міста Галена, яке з трьома тисячами населення щороку приймає два мільйони туристів. Асканія-Нова, маючи унікальний біосферний заповідник, приймає за рік лише 100 тисяч туристів. Маємо непоганий початок, але разом з унікальними ресурсами у нас повністю відсутня інфраструктура, яка б дозволяла приносити кошти в громаду. Тож хочемо створити туристичний кластер, який би об’єднував кілька громад», -- зауважив голова громади Асканії-Нова Віталій Свінціцький.

 

Розвивати туризм вирішили багато громад в Україні. У нас є що показати, але треба навчитися бути привабливими для туристів. Наприклад, в місті Хавр де Грейс, з дванадцятьма тисячами мешканців, зробили ставку на… весілля. Місто пропагують як таке, де можна красиво вийти заміж чи одружитися. Там є гарна затока, маяк, музей, доглянута набережна.

 

У містечку Бел Ейр гості познайомилися з етнічною українкою, керівницею тамтешнього відділу економічного розвитку Тріш Хайденріх, яка розповіла про фестиваль барбекю, під час якого протягом двох днів вдається пригостити шашликом у кілька разів більше гостей, аніж самих містян (10 тисяч).

 

Покинуті ферми та колишні господарські приміщення американці перетворюють на інтерактивні музеї, де показують, як вести сільське господарство --доїти корів, робити масло тощо. Подивитися на все це приїздять міські жителі…

 

Із перших уст. Під час поїздки до США змінилося наше уявлення про те, чим мають займатися представники влади на місцевому рівні. Зрозуміли, що голови ОТГ повинні бути менеджерами, що нам треба переформатовувати нашу систему управління.

 

Ігор Довірак,
голова Печеніжинської ОТГ Івано-Франківської області.

 

Із перших уст. Поїздка в США підштовхнула нашу громаду до створення логістичного центру з охолодження та продажу овочів. У нас дуже багато підприємців, які займаються вирощуванням овочів, але продавати їх самотужки не можуть. Логістичний центр шукатиме покупців та допомагатиме реалізовувати продукцію.

 

Створюємо медовий кооператив. Під час поїздки ми шукали партнерів для прямих поставок меду в США. Ми презентували продукцію власниці магазину еко-продуктів у місті Дуб'юк і чекаємо на результати експертизи. А також домовилися про можливу співпрацю з фермерами з міста Хавр де Грейс та з Техаса.

 

Світлана Спажева,
голова Покровської ОТГ Дніпропетровської області.

 

Із перших уст. Працюємо над створенням молочного кооперативу. В США з’ясували, що там молочні кооперативи не витримують конкуренції з підприємствами, які виробляють дешеве штучне молоко з сої. Така ситуація не скрізь однакова, але штучне молоко там витісняє справжнє. Врахуємо це. В Україні є шанс зберегти тваринництво і виробництво молока через створення кооперативів. На жаль, в Україні дуже складно відновити довіру людей до подібних об’єднань. Але ми над цим працюємо.

 

Руслан Шафранович,
голова Іванівської ОТГ Тернопільської області.

 

У столиці США делегація зустрілася з представниками сенаторів, яких цікавило, наскільки успішною є реалізації реформи місцевого самоврядування в Україні. Відбувся круглий стіл на тему: «Децентралізація в Україні», організований неурядовими організаціями США, на якому представники громад розповіли про конкретні зміни, що відбуваються в Україні.

 

Делегація зустрілася з Надзвичайним і Повноважним Послом України в США Валерієм Чалим, який зазначив, що участь у програмі DOBRE надасть можливість перейняти передовий досвід для підвищення рівня місцевого врядування та економічного розвитку громад в нашій країні.

 

Також українці побували на екскурсії в Капітолії.

 

Співорганізатором навчальної поїздки по США стала Міжнародна асоціація управління містами/графствами (ICMA), яка об’єднує міських менеджерів із понад 30 країн.

 

Із записника ОТГ.

Що потрібно зробити, щоб бізнес прийшов у громаду?

Як підтримати підприємців, котрі вже працюють у громаді?

Як залучати неурядові організації та волонтерів до розвитку громад?

 

На основі побаченого в США учасники навчального туру планують готувати проекти для своїх громад. Попереду багато роботи, а хорошим результатом поїздки стане економічне благополуччя місцевих громад.

 

Оксана ЯКУНІНА.

Фото надані автором.

 

Голос України