Історія, яку розповіла відома на Луганщині волонтерка під ніком Свєта Свєтікова, викликала широку реакцію користувачів соціальних мереж і підконтрольної українській владі частини області, і окупованої російським агресором.
А історія така. Народивши на окупованій території дитину, одна інтелігентна молода жінка якимось чином купила в «ЛНР» українське свідоцтво про народження, але вирішила у судовому порядку його узаконити. Звернулася до Біловодського районного суду, що на підконтрольній українській владі території, а там з’ясувалося, що для розгляду заяви потрібно 20 днів. Від таких обставин жінка розгубилась: по-перше, з нею маленька дитина, по-друге, вона не може на цей період повернутись назад до Луганська, по-третє, коштів, щоб винаймати житло, вистачить лише на 10 днів. Але що було робити? Розраховувала на те, що світ не без добрих людей.
Справді, коли закінчилися гроші (а жила вона у Станиці Луганській), один місцевий житель запропонував знімати у нього житло в рахунок роботи по господарству. Жінка радо погодилась і протягом тижня виконувала все, що їй доручали. Коли ж залишилося три дні до закінчення цього терміну, господар раптом виставив її на вулицю без будь-яких пояснень. На дворі вже було холодно, дитинка плакала... Жінка зверталась до різних інстанцій і врешті зайшла до офісу Гуманітарної місії «Пролісок». Почувши її історію, працівниця місії Катерина Артемова дістала з власного гаманця гроші і віддала жінці: «Зніміть житло і просто з дитиною відпочиньте ці дні». Дитинку і маму нагодували, одягли у теплий одяг, бо жінка була в легкому спортивному костюмі, а дитина у завеликій кофті, що не зігрівала.
Через три дні ця жінка вже була з українським свідоцтвом для своєї дитини і змогла перейти КПВВ без будь-яких ускладнень. «Ось такі патріоти живуть у Луганську і з нетерпінням чекають, коли, врешті, окупована російськими найманцями луганська земля буде повернена Україні», — завершила свою розповідь Свєтікова.