Ранкове засідання
4 грудня

З нагоди Міжнародного дня людей з інвалідністю, який відзначають щорічно 3 грудня, парламент розпочав пленарне засідання з розгляду блоку питань щодо захисту осіб з інвалідністю.
Голова Верховної Ради України Андрій Парубій акцентував: на жаль, більшість наших міст ще не є інклюзивними, а мають бар’єри, які людям з інвалідністю подолати складно. «Це несправедливо. Так не повинно бути. Тому сьогодні разом з профільним комітетом сформовано блок законопроектів, покликаних значно покращити ситуацію і зробити життя людей з інвалідністю комфортнішим», — сказав глава парламенту.
Перший заступник міністра юстиції Олена Сукманова, доповідаючи урядовий законопроект про внесення змін до статті 9 Закону України «Про судовий збір» щодо створення умов для забезпечення доступу осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення до приміщень судів (№ 6211), зауважила, що нині люди похилого віку, в інвалідному візочку чи сліпі, часто не можуть навіть потрапити до приміщення районного суду. За словами урядовця, лише 35 відсотків приміщень судів облаштовані пандусами, і то не всі з відповідних матеріалів та з поручнями. Законопроект передбачає, що частина судового збору піде на облаштування приміщень судів, щоб спростити доступ до них людей з інвалідністю. Законопроект спрямований на виконання Конвенції захисту прав людей з інвалідністю та національного законодавства, щоб полегшити хоч трохи життя людей з інвалідністю та інших маломобільних груп населення і забезпечити їм доступ до правосуддя. 

 

Андрій Тетерук, Юрій Береза.

 

Олег Барна, Олександр Третьяков.

 

Заява фракції Радикальної партії.

 

Володимир Куренной.

 

Голова Комітету з питань податкової та митної політики Ніна Южаніна зауважила, що Державна судова адміністрація не підтримує законопроект, бо за чинним законодавством уже передбачено, що кошти від судового збору мають спрямовуватися на забезпечення архітектурної та інформаційної доступності приміщень судів для осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення. Однак комітет рекомендував прийняти законопроект за основу і в цілому, вважаючи, що варто окремо виписати норму про облаштування судових приміщень до потреб людей з інвалідністю.
Олександра Кужель (фракція «Батьківщина») поцікавилася, скільки коштів щорічно необхідно виділяти на облаштування доступності до приміщень судів, щоб не вийшло так, що побудували пандуси з найдешевших матеріалів, поставили найдешевші китайські відеокамери, а решта виділених коштів подінуться невідомо куди. Однак урядовці не надали жодних фінансово-економічних розрахунків до законопроекту.
Наталія Королевська (фракція Опоблоку) зауважила, що про особливих людей, на жаль, згадують і дбають лише перед святом. «Питання доступності для людей з інвалідністю мають вирішуватися на рівні областей, останні чотири роки майже не індексувались мізерні виплати на дитину з інвалідністю та пенсії для особливих людей», — сказала Н. Королевська.
Ігор Мосійчук (Радикальна партія) повідомив, що фракція підтримає законопроект, однак наголосив на тому, що доступу до правосуддя нині позбавлені фактично всі громадяни, тому команда Радикальної партії ініціювала зміни до Конституції в частині судочинства, згідно з якими судді та прокурори обиратимуться людьми, як у США та багатьох цивілізованих країнах.
Представник Президента України у Верховній Раді Ірина Луценко (фракція «Блоку Петра Порошенка») поінформувала, що на недавній всеукраїнській нараді за участю глави держави, керівників виконавчої гілки влади та людей з інвалідністю було обговорено, в тому числі й питання облаштування доступності адмінспоруд для людей з інвалідністю. «Невеликий законопроект вирішує лише одне невелике питання, однак є спробою вирівняти право людей з обмеженими можливостями отримати доступ до правосуддя, щоб вони відчули себе не безпорадними», — зауважила І. Луценко.
Роман Семенуха (фракція «Самопоміч») додав, що державна програма «Безбар’єрне середовище» не виконується навіть на 50 відсотків — люди з інвалідністю не можуть безперешкодно потрапити не лише до судів, а і до медичних закладів, магазинів, аптек, транспорту, державних установ та навіть власних помешкань, роками не виходять з дому. Парламентарій висловив думку, що ініціативи Кабміну щодо розв’язання проблем людей з обмеженими можливостями мають бути не точковими, а комплексними.
Зрештою, 228 голосами «за» законопроект прийнято за основу та в цілому. Законом встановлено, що кошти судового збору спрямовуються також на забезпечення архітектурної доступності приміщень судів, доступності інформації, що розміщується в суді, для осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення.
У першому читанні також схвалено проект закону про внесення змін до Закону України «Про дорожній рух» щодо організації дорожнього руху для осіб, які рухаються в кріслах колісних  (№ 7486) — 252 «за».
Під час обговорення законопроекту заступник голови Комітету з питань охорони здоров’я Ірина Сисоєнко (фракція «Самопоміч») наголосила, що держава має не лише дбати про те, як зробити життя інвалідів трохи легшим, а й сприяти тому, щоб інвалідів у країні було якомога менше, проводити профілактику захворювань, що призводять до інвалідності, заходи, що сприятимуть зменшенню дорожньо-транспортних пригод, у яких травмуються тисячі працездатних людей.
У першому читанні також прийнято проект закону «Про внесення змін до Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності» (щодо посилення захисту інтересів осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення при здійсненні містобудівної діяльності)» — реєстр. № 7370.
Законопроект про внесення змін до статей 19 і 20 Закону України «Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні» щодо адміністративно-господарських санкцій» (№ 4598) не набрав вдосталь голосів для схвалення за основу і був відхилений.
На початку пленарного засідання Голова Верховної Ради Андрій Парубій повідомив, що 29 листопада 2018 р. Центральна виборча комісія зареєструвала народного депутата України Володимира Куренного, обраного на позачергових виборах народних депутатів України 26 жовтня 2014 р. в загальнодержавному багатомандатному виборчому окрузі за виборчим списком партії «Блок Петра Порошенка». В. Куренной склав присягу народного депутата перед Верховною Радою.

ФАКТ

За даними Генасамблеї ООН, нині у світі майже мільярд людей з інвалідністю. А в Україні, за даними Міністерства соціальної політики, — понад 2,5 мільйона людей з інвалідністю.

Юліана ШЕВЧУК.
Фото Олександра КЛИМЕНКА.
Більше фото тут - www.golos.com.ua