У вівторок у столиці Хорватії Загребі почалася робоча зустріч керівників 18 держав і урядів, що входять до Центральноєвропейської ініціативи (ЦЄІ). Члени правлячої в Хорватії партії «Хорватський демократичний союз» перед готелем «Еспланад», де відбувається офіційна частина зустрічі, організували акцію протесту проти присутності на ній прем’єр-міністра Угорщини Віктора Орбана. Демонстранти тримали плакати такого змісту: «Депортуйте Орбана, а не біженців», «Орбан, геть із Хорватії!», «Орбан, ти смердиш фашизмом!». Його поява була ними обсвистана.
Одна з організаторів акції Єлена Беркович заявила в інтерв’ю хорватському телебаченню, що Орбан нехтує правами людей і йому не місце в демократичному суспільстві. «Ми хочемо, щоб у ЄС і Європі скрізь дотримувалися прав людини. Щоб не було на континенті чорних дір на кшталт тієї, на яку Орбан перетворив Угорщину, де порушуються ці основні цінності європейців», — заявила вона.
Очікується, що прем’єр-міністр Македонії Зоран Заєв, який також приїхав на зустріч ЦЄІ, постарається зустрітися з Орбаном і вимагатиме від нього екстрадиції екс-прем’єра Ніколи Груєвскі до Скоп’є, де він повинен відбувати покарання за кримінальний злочин і постати перед судом за іншими справами, пов’язаними з корупцією і зловживанням службовим становищем.
Важливо нагадати, що організація Центральноєвропейської ініціативи була створена в 1989 році саме в Будапешті. Її членами є Албанія, Австрія, Білорусь, Боснія і Герцеговина, Болгарія, Чорногорія, Чехія, Хорватія, Італія, Угорщина, Македонія, Молдова, Польща, Румунія, Словенія, Словаччина, Сербія, Україна. Крім представників цих країн, на зустрічі в Загребі присутній і єврокомісар з питань розширення й політики добросусідства Йоганнес Ган.
На зустрічі обговорюється низка важливих для Центральноєвропейського регіону проблем, у тому числі й ескалація напруження в Керченській протоці, спричинена агресивними діями Росії проти українських моряків, і її перешкоджанням проходу торговельних суден різних країн в українські порти на Азовському морі.