Скандал, що розгорівся в Донецькому національному медичному університеті («... іноземні студенти вимагають належних умов навчання», «Голос України» за 20 листопада), набирає обертів. Більше того — перетворюється в гостросюжетну детективну історію.
Спочатку керівництво вишу заявило, що протестуючі не платять за навчання і взагалі більшість із них перебуває на території України незаконно.
«Ми маємо численні скарги студентів, маємо численні звернення в посольства, підрозділи МОН і МОЗ зі скаргами на те, що багато студентів виявилися втягнуті в аферу, яка стосується незаконної міграції і так званого фіктивного навчання» — заявив в. о. першого проректора Ігор Хрипаченко.
Далі — більше. Вимоги обурених студентів підтримав... деканат міжнародного медичного факультету. «Коли закінчуватимуть університет, вони вже повинні стати лікарями. У них такої змоги немає. Викладачі хірургічних дисциплін взагалі викладають у звичайних аудиторіях», — зауважив уже відсторонений від виконання обов’язків декан факультету Олександр Мухін.
«Ми мали і маємо хорошу мету — розв’язати кадрову проблему в охороні здоров’я Кіровоградщини. Коли Донецький медуніверситет звернувся з проханням прихистити їх у Кропивницькому, то наші цілі збіглися. Ми зробили все можливе, щоб дати приміщення, гуртожитки, створити максимально сприятливі умови, щоб Кіровоградщина, місто Кропивницький стали другою домівкою для університету. Адже наші абітурієнти тепер мають можливість вступити тут до вишу, отримати медичну освіту і залишитися у нас працювати», — підкреслив голова Кіровоградської ОДА Сергій Кузьменко. Економічна робота закладу не має бути проблемою території. Шкода, якщо наші цілі не збігаються з цілями керівництва медуніверситету, наголосив він і попросив Міністерство охорони здоров’я, яке відповідає за заклад, правоохоронні органи розібратися, що насправді відбувається з факультетом. «Всі говорять і пишуть про заклад, а публічно немає жодної офіційної інформації», — підкреслив С. Кузьменко.
Міжнародний медичний факультет Донецького університету переїхав подалі від війни в Кропивницький в приміщення, яке займала поліція, три роки тому. Але й сьогодні, за сотнями коментарів студентів, наданих десяткам ЗМІ, вони не мають ні власної бібліотеки, ні спортзалу, ні хоча б елементарної практичної бази. У місцевих лікарнях готові брати студентів ДНМУ на практичні заняття, але ніхто з цього приводу до них не звертався. За словами відомого в Україні хірурга, кандидата медичних наук, заслуженого лікаря України, головного лікаря Спеціалізованої медико-санітарної частини №19 Олександра Баркова, цю проблему можна розв’язати. В тому числі й в очолюваному ним закладі. Але ініціатором має бути виш.
Зі скаргами про такий стан справ, майбутні медики вже третій рік звертаються до ректорату. Два роки їм обіцяли все обладнати. Врешті, замість виправлення ситуації прислали перевірку. А за її результатами відсторонили від посади декана, а студентам сказали, що грошей на обладнання немає через них самих. Мовляв, лише за останній рік іноземні студенти недоплатили вишу... 60 мільйонів гривень. Потім підтвердили, що оплачують вони все вчасно, але не напряму університету, а численним агентам-посередникам. А от ті з університетом не розраховуються.
А самі агенти твердять, що дотримуються умов договорів. А договірний відділ ректорату, який розташований в Краматорську, повністю володіє ситуацією. Мовляв, «ми лише спілкуємося зі студентами і не відповідаємо за фінансування».
У договірному відділі перекладають відповідальність на ректора. Мовляв, договори не проходять через відділ. Ректор сам укладає договір про співпрацю з фірмою-посередником.
«З 2016 року ми привезли до університету 1 078 студентів. Відповідно до спеціалізації іноземці платять від 9 до 14 тисяч доларів за весь період навчання (шість курсів). Згідно з тристороннім договором, допуск кандидата до занять проводиться тільки після надання документа про оплату, яке здійснюється за посередництва контрактера», — розповів представник компанії-рекрутера ТОВ «Українські освітні послуги» Олег Коротенко. І зауважив, що починаючи з 2010 року жодних претензій з боку вишу до роботи компанії не було.
Зустріч ректора зі студентами в ректораті пообіцяли вже днями, проте деякі ЗМІ повідомили, що на нього вчинено напад, і нині ректор перебуває під охороною.
Розплутати детективну історію нині вже взялися в Службі безпеки України.

Підготували журналіст Олег ШВЕРНЕНКО і власний кореспондент «Голосу України» в Кіровоградській області Петро МЕЛЬНИК