У цьому переконаний екс-міністр оборони Бойко Ноєв. На телеканалі бТВ експерт роз’яснив, яку небезпеку для Болгарії становить конфлікт між Україною і Росією в Керченській протоці. Екс-міністр стверджує, що не тільки це загрожує болгарським інтересам, а й «плани Кремля зруйнувати болгарську військову промисловість».
За його словами, болгарська військова промисловість давно є «колодою в очах Кремля», бо Болгарія входить до першої десятки країн, які експортують військову продукцію. На його думку, в цьому «допомагає» Росії рідне міністерство економіки. «Є проект угоди, у якій зафіксовано вимогу Росії, щоб Болгарія зупинила військове виробництво, а також, щоб вона не експортувала ніякої зброї без її згоди. Жоден уряд протягом останніх 20 років не погоджувався обговорювати подібні питання з Москвою, а наше міністерство економіки погодилося почати переговори про це». Як доказ своїх слів він навів приклад з тим, що зараз відбувається на державному оборонному підприємстві в місті Сопот, яке чиновники ведуть до банкрутства й закриття.
«Росії не потрібно використовувати силу проти Болгарії, бо в нас є досить суб’єктів і організацій, які проводять російські інтереси. Я кажу не про тіток і дядьків мого віку, котрі збираються на водоймищі «Копринка» у майках з написом СРСР, з портретами Путіна й російськими прапорами, а про політичних суб’єктів у Болгарії, які беруть участь у керуванні країною», — пояснив Бойко Ноєв. Він попередив місцевих політиків, що Росія проводить «політику фактів, що звершилися» (як це сталося із Кримом). Тому і ЄС, і НАТО мають зробити так, щоб подібна практика не заохочувалася і не повторювалася в майбутньому.
Поки що не було реакції представників офіційної влади на цю заяву болгарського патріота, котрий займав високу посаду в уряді. Але залишитися поза їхньою увагою виступ екс-міністра не міг, бо його розтиражували майже всі видання країни.