Що ближче до Об’єднавчого Собору, де можуть обрати предстоятеля майбутньої Української автокефальної церкви, то більше вирують пристрасті у церковному житті. За словами відомого волонтера Мирослава Гая, істерика з приводу того, що СБУ розпочала слідчі дії щодо діяльності Української православної церкви Московського патріархату, недоречна.
«По-перше, вона аж ніяк не українська. Це філіал КДБ, а зараз ФСБ, з розгалуженою мережею агентури, з оперативними квартирами та віковою практикою антиукраїнської діяльності. УПЦ МП весь цей час брала участь у подіях у Криму та Донецькій і Луганській областях. Є відомості, що саме через їхні монастирі під виглядом паломників заїжджала частина групи Гіркіна, а також перевозилися зброя та кошти. Крім того, через церкви МП велася активна антиукраїнська пропаганда, дезінформація про Майдан та його ідеї, нав’язувалася ідея обраності Путіна Богом і тому подібна єресь. Тому я хотів би підтримати будь-які кроки СБУ, направлені на захист національних інтересів України», — написав він на своїй сторінці у Фейсбуці.
Днями співробітники Нацполіції і Служби безпеки України навідалися з обшуком до єпархій Української православної церкви Московського патріархату. Слідчі дії відбувалися у рамках розслідування справи, відкритої за ст. 161 Кримінального кодексу України («Порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної належності або ставлення до релігії»).
Як повідомили в прес-службі СБУ, відбулося вісім обшуків у Житомирі, Овручі і Коростені, а також у Києві. Їх провели у будівлях і приміщеннях, які належать двом єпархіям УПЦ МП — Житомирській і Новоград-Волинській та Овруцько-Коростенській.
Водночас священики заявили, що правоохоронці звинувачують їх у розповсюдженні літератури, яка розпалює міжконфесійну ворожнечу та агітує проти Томосу. «Ми абсолютно не причетні до цієї справи, ми не розповсюджували літературу, яка може призвести до розпалювання ворожнечі на релігійній основі», — заявив днями ЗМІ секретар Житомирської єпархії Олексій Овсянніков.
Вирують пристрасті і в інших регіонах країни. 1 грудня офіційний сайт УПЦ МП оприлюднив повідомлення про те, що понад 20 священиків Рівненської і Сарненської єпархій отримали повістки про виклик на допит до СБУ. Крім того, напередодні правоохоронці провели обшук за місцем проживання настоятеля Свято-Успенської Києво-Печерської лаври Павла — на території підсобного господарства Києво-Печерської лаври у селі Вороньків Бориспільського району. Священнослужителю закидають дискримінацію за релігійними ознаками та розпалювання міжконфесійної ворожнечі.
Нагадаємо, що митрополит Павло неодноразово опинявся в епіцентрі інформаційних скандалів. Зокрема, він конфліктував з журналістами, які намагалися взяти у нього коментарі з приводу розкішного автомобіля та інших дорогих речей, які він отримував у подарунок.
Як зазначив голова юридичного відділу УПЦ МП протоієрей Олександр Бахов, правоохоронці діють упереджено та неправомірно. «Ми уважно стежимо за ситуацією, дії правоохоронних органів оскаржуватимемо та звертатимемося до міжнародної спільноти. Ми є свідками того, що вперше за часів незалежності України відбувається масовий виклик на допит священнослужителів та проводяться обшуки у єпархіальних управліннях, храмах та помешканнях священиків УПЦ», — заявив він.
Мирослав Гай переконує: в Україні перед законом усі рівні. Якщо митрополит вчинив правопорушення, він має понести кримінальне покарання. Жодного тиску з боку правоохоронних органів на церкву або вірян не буде.
На цьому неодноразово наголошував і Президент України Петро Порошенко. «У нас не було, немає і не буде державної церкви. І в освячену Томосом православну церкву теж ніхто нікого не запрошуватиме силою. Ще раз заявляю: це питання вільного вибору для кожного вірянина», —  сказав глава держави.

ДОСЛІВНО

«Протягом останніх днів правоохоронці провели низку обшуків в окремих адміністративних приміщеннях Української православної церкви МП та приватних будівлях, які належать представникам цієї конфесії. За результатами обшуків вилучено чимало друкованої продукції, зміст якої має ознаки розпалювання релігійної та міжконфесійної ворожнечі. Серед іншого протягом двох діб вилучено 75 примірників брошури «Українська православна церква: Відносини із державою. Ставлення до АТО та церковного розколу. Питання і відповіді», що вже потрапляла в поле зору СБУ і на яку вже є відповідний висновок експерта. Згідно з висновком експертизи Українського науково-дослідного інституту спеціальної техніки та судових експертиз  це видання «містить пропаганду релігійної нетерпимості..., ображає почуття громадян... у зв’язку з їхніми релігійними переконаннями, розпалює релігійну міжконфесійну ворожнечу та ненависть», — повідомляє прес-служба СБУ.

Вл. інф.