Доцент кафедри біохімії та біотехнології факультету природничих наук Прикарпатського національного університету Марія Байляк стала переможницею Першої української премії «Для жінок у науці». Кандидат біологічних наук здобула першість серед 255 молодих жінок-науковців України.

Ця премія є частиною глобальної Програми L’OREAL-ЮНЕСКО, завдяки якій Організація Об’єднаних Націй із питань освіти, науки і культури (ЮНЕСКО) вже 20 років надає підтримку та відзначає талановитих жінок-науковців у різних країнах для заохочення вибору наукових професій. Офіційна церемонія нагородження відбулася в Києві.
Серед 255 номінанток журі, представлене експертами з різних галузей наук, відібрало 10 учасниць для фінальних співбесід. До їх числа ввійшли шість співробітниць установ НАНУ та чотири — закладів вищої освіти. Серед них — і Марія Байляк.
Журі зважувало академічні досягнення кандидаток: кількість та якість публікацій у наукових журналах, виступи на конференціях, патенти, показник впливовості із зазначенням індексу Гірша. Враховувалися також соціальна активність щодо популяризації науки, читання лекцій, участі в дослідженнях та розробках.
Переможниці отримали грошову премію від Програми L’OREAL-ЮНЕСКО у розмірі 120 тис. грн кожна. Крім Марії Байляк (на знімку),

нагороди приймали кандидат фізико-математичних наук Інституту математики НАНУ Олена Ванеєва та кандидат хімічних наук Інституту фізичної хімії ім. Л. В. Писаржевського НАНУ Наталія Щербань.

Івано-Франківська область.

Фото надане ПНУ.