Українські військовополонені моряки, яких росіяни атакували й захопили 25 листопада в акваторії Чорного моря, утримуються в московських СІЗО в ідеальних умовах. Принаймні так пише у Фейсбуці адвокат Євгенія Закревська, посилаючись на неформальний звіт Громадської спостережної комісії (ГСК) з контролю над дотриманням прав громадян у місцях позбавлення волі Москви з відвідування 30 листопада 2018 року, опублікований членом ГСК Павлом П’ятницьким.
 

«Військовослужбовців розміщено в щойно відремонтованих камерах карантинного відділення, в яких уже й унітази пристойні стоять (навіть антивандальні), і гаряча вода в крані, ну а «на ви» в «Лефортово» розмовляють завжди і з усіма. Взагалі, жити можна. Скарг на порушення законних прав і свобод не надійшло, причини перебування у слідчому ізоляторі їм зрозумілі, а харчування навіть похвалили», — стверджує Є. Закревська. Вона порівнює лефортовські камери, в яких утримують українців, з «кубриками їх катерів»...
Учора стало відомо, що в окупованому Криму затримано адвоката Еміля Курбедінова, який вів справу наших моряків, а також захищає українських політв’язнів у низці політичних справ на анексованому півострові та в РФ. Йому інкримінують пропаганду символіки екстремістських організацій, заборонених у Росії. Про це поінформував російський адвокат Микола Полозов, що виступає координатором правозахисників військовослужбовців ВМС ЗСУ, захоплених РФ у Керченській протоці.
За оперативним даними групи ІС, у ФСБ РФ планують проведення чергової інформоперації з прикриття акту збройної агресії РФ проти України біля Керченської протоки 25 листопада ц. р.
«Зокрема, після оголошення в розшук з боку Генпрокуратури України, керівництво погрануправління ФСБ по Криму запропонувало центральному керівництву ФСБ у Москві поширити дезінформацію про причини поранення українських військових моряків, щоб сховати терористичні дії погранслужби ФСБ і ЧФ РФ», — повідомляє координатор ІС народний депутат України Дмитро Тимчук.
За його даними, російська пропаганда готує «інформаційний вкид» про те, що осколкові поранення було отримано трьома українськими військовослужбовцями нібито не в результаті обстрілу катера ПС ФСБ РФ «Изумруд», а «внаслідок вибуху гранати» всередині катера ВМС України під час «сутички між екіпажем і співробітником СБУ». Останній, за вер-сією ФСБ, нібито примушував моряків виконати «злочинний наказ».
Травми ще трьох українських моряків, за цією версією, також було отримано «під час бійки» до захоплення судна, а не завдано російськими спецназівцями під час штурму, як це було насправді.
До цього, за даними Д. Тимчука, росЗМІ отримали «темники» про те, що обстріл корабельно-катерної групи ВМС ЗСУ нібито здійснювався «болванками без бойових частин», застосування яких не могло спричинити осколкові поранення в наших моряків.