На жаль, населення Волинської області, яка колись славилася своїми багатодітними родинами, в останні роки скорочується. Станом на перше жовтня в регіоні проживав 1 мільйон 36,7 тисячі осіб, тобто на 1772 менше, ніж на початку року.
Визначальну роль у цьому відіграє економічний чинник. Навряд чи наважиться на народження третьої чи четвертої дитини, а колись це було в регіоні нормою, сім’я, в якій є проблеми з роботою і гарантованими доходами. А найбільше проблема зайнятості торкнулася саме поліських районів, де народжуваність традиційно була найвищою. Хоча офіційних безробітних в області зареєстровано усього 6,5 тисячі. Але навіть у радянські часи, коли працювали колгоспи, дрібні підприємства, ця цифра була значно більшою.
Невисокою залишається і середньомісячна зарплата — у вересні—жовтні вона становила 7081 гривню, що на чверть більше, як було торік, але суттєво нижче від загальнодержавного показника (9218 гривень). Підтвердженням того, що значна частина волинян живе бідно, є дані статистики про отримання ними субсидій на відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг та готівки на придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного палива. Цим видом соціального захисту скористалися майже 124 тисячі домогосподарств.
На 7,7 відсотка в області зросли і споживчі ціни, в Україні — на 7,4 відсотка. Здавалося б, зарплата обганяє підвищення цін, але, відверто кажучи, більшість моїх земляків цього не помічають. Понад те, мають цілком протилежну думку. Особливо після різкого подорожчання газу, бензину, дизпалива. 
Щодо промисловості, то індекс її продукції за підсумками січня—вересня становить 104,4 відсотка. Хоча в жовтні промислове виробництво порівняно з вереснем скоротилося на 1,2 відсотка.
Оптимізму додає хіба що наше працелюбне село. Там майже суцільні плюси.

Підготував Максим СОЛОНЕНКО — наш власний кореспондент у Волинській області