Цими вихідними у передмісті Києва відбудеться ювілейний Х Всеукраїнський фестиваль духовної музики «Введенські піснеспіви» на честь свята Введення у храм Пресвятої Богородиці. Як наголосила режисер-постановник фестивалю Ольга Успенська, за 10 років нашого фестивалю тут побувало понад три з половиною тисячі учасників (віком від 4 до 86 років) з 20 областей України та Києва.

Мета мистецького заходу — долучити широку громадськість до вітчизняної та світової духовної музичної спадщини. Конкурсна програма відбудеться у суботу в храмі Преображення Господнього у селищі Ворзель. Почнеться дійство із запалення фестивальної свічечки, яка символізує тепло християнської родини. А народний аматорський хор «Криниця» із селища Гостомель заспіває «Нова радість стала».
Серед цьогорічних учасників будуть творчі колективи з Житомирщини, Сумщини, Миколаївщини, Черкащини, Київщини (8 районів) та Києва. Це 100 дітей, 50 студентів та 150 дорослих.

Скажімо, Народна академічна хорова капела НТУУ «КПІ» (на знімку), яка свого часу була володарем Гран-прі на другому фестивалі, а минулоріч посіла перше місце, виконає духовні твори «Покаянія» (композитор Ігор Тилик), «Пречиста Діва». Вперше візьме участь у фестивалі дуже цікавий народний хоровий колектив «Зоряниця» Миколаївського міського Палацу культури.
А в неділю в оздоровчому комплексі «Лідер» у Пущі-Водиці лунатимуть колядки і щедрівки. Також діятиме містечко майстрів «Різдвяна феєрія». Організатори фестивалю — культурно-оздоровчий центр «Цитадель» (до слова, його співзасновником є настоятель храму Преображення Господнього протоієрей Микола Волосянський) — запрошують усіх охочих. Творчий проект підтримують Синодальний відділ у справах дітей та молоді УПЦ КП, а також Національна всеукраїнська музична спілка та Міжнародна громадська організація «Федерація жінок за мир у всьому світі».

 

На знімках:

 

торік Гран-прі отримав
студентський хор "Дівочі мрії"
Львівського державного музичного коледжу ім. С. Людкевича;
 

 

зразковий ансамбль "Здолбунівські дзвіночки" з Рівненської області
(керівник Антоніна Шеретюк)
торік посів перше місце;

 

засновники й організатори фестивалю --
директор культурно-оздоровчого центру "Цитадель" Лідія Мельник (праворуч),
режисер Ольга Успенська
та настоятель храму Преображення Господнього, протоієрей Микола Волосянський;
 

 

керівник ансамблю обрядової пісні "Свашечки" села Вишневе Драбівського району Черкаської області Ольга Компанець під час отримання благословенної грамоти Патріарха Київського і всієї Руси-України Філарета "За заслуги перед Помісною українською православною церквою та побожним українським народом". 25 років Ольга Яківна віддала своєму колективу, збирала цікаві маловідомі твори, а музику, не маючи музичної освіти, писала сама. На дев'ятому фестивалі це був її останній виступ. Хай з миром спочиває.

Людмила ОПАНАСЕНКО.
Фото з архіву Сергія МАНЧЕНКА.