Дорогі співвітчизники, 
шановна українська діаспоро!

Сьогодні ми відзначаємо славний ювілей — 150 років від дня заснування культурно-освітньої громадської організації «Просвіта».
Знаково, що товариство утворилося на противагу антиукраїнським настроям саме у Львові, культурному центрі Галичини. Його діяльність тісно пов’язана з творчістю таких видатних діячів української культури, як Іван Франко, Михайло Драгоманов, Микола Лисенко, Кирило Стеценко, Леся Українка, Борис Грінченко, Михайло Грушевський, Сергій Єфремов, Степан Бандера, багатьох інших.
Вражає розмах і швидкість поширення українського просвітницького руху. Адже за прикладом львівської «Просвіти» такі ж товариства свого часу діяли майже по всій Галичині, в Наддніпрянській Україні, Закарпатті та на теренах українських поселень — Кубані, Воєводині, Маньчжурії. «Просвіту» заснували емігранти в США, Канаді, Бразилії, Аргентині, інших країнах світу.
Безсумнівно, сучасна «Просвіта» в перші роки свого відродження під назвою «Товариство української мови ім. Тараса Шевченка» відіграла провідну роль у справі самоусвідомлення й самоідентифікації українців, реалізації національної ідеї, квінтесенцією якої стало ухвалення Акта проголошення Незалежності України 24 серпня 1991 року. На той час Товариство було єдиною легально зареєстрованою опозиційною до КПРС структурою, яка стала подальшою основою Народного Руху України та інших організацій демократичного спрямування.
Титанічна і самовіддана праця й героїзм просвітян багатьох поколінь творили історію нашої державності під час українського національного руху другої половини XIХ — початку XX століття, Української революції 1917 року, 100-ліття якої ми нині відзначаємо, національного державотворення 1917—1920 років, здобуття і утвердження незалежності в 1991 році, Революції Гідності.
І нині неоціненним є внесок організації в підвищення культурно-освітнього рівня суспільства, його консолідацію, відродження і збереження національної пам’яті, підтримку української мови, підготовку культурницьких і державних кадрів.
Особлива шана й подяка просвітянам за щоденну напружену роботу щодо захисту територіальної цілісності й незалежності України в умовах російської агресії, участь у волонтерському русі, інформаційно-просвітницьку діяльність на фронті й прифронтовій зоні.
Виховання любові до рідної країни, її історії, культури, традицій і звичаїв, мови, духовних символів і цінностей українського народу — велична просвітницька місія, яку ви виконуєте вже друге століття поспіль, приносить свої плоди. Разом із вами вірю в щасливе, вільне і гідне майбуття нашої держави!
Щиро вітаю всіх вас із 150-річним ювілеєм «Просвіти»! Бажаю подальших успіхів на ниві утвердження національної свідомості українців, об’єднання кращих синів і дочок нашого народу під смолоскипом свободи.
Слава Україні!

Андрій ПАРУБІЙ.