Україна вітає антиросійські національні санкції Литви, які офіційний Вільнюс, перший серед членів ЄС, запроваджує проти осіб, відповідальних за акт агресії в Керченській протоці. Про це вчора заявив Президент України Петро Порошенко під час спільного брифінгу із Президентом Литовської Республіки Далею Грібаускайте, яка перебувала з візитом у Києві.

Глава нашої держави закликав міжнародних партнерів наслідувати литовський приклад. Також він наголосив, що будівництво Росією об’єктів у міжнародних водах може бути використано як привід для агресивних дій. «Атака Росії проти українських моряків демонструє проблему, яку деякі воліють не помічати. Це будівництво Росією об’єктів у міжнародних водах. Це ще один вагомий аргумент, щоб негайно зупинити будівництво «Північного потоку-2», — зауважив Президент і нагадав, що газопровід не має жодного економічного сенсу, лише політичний.
П. Порошенко також подякував Д. Грібаускайте за допомогу Литви у зміцненні обороноздатності України, медичну реабілітацію 229 наших військовослужбовців (починаючи з 2014 року), оздоровлення і навчання постраждалих школярів та студентів з Донбасу. Серед актуальних питань подальшої співпраці між країнами, за словами Президента, є енергобезпека, спільні роботи в рамках кібербезпеки і протидія російській пропаганді.
У свою чергу, Д. Грібаускайте під час спілкування із журналістами кілька разів наголосила, що її візит — це черговий вияв підтримки Україні. Вона зауважила, що вірить в український народ, адже наша сила, за її словами, не тільки у війську, а й у незламному дусі. Президент повідомила, що в рамках візиту вона вручила П. Порошенку державну нагороду Литви — орден Вітовта Великого, адресовану народу України. «Це нагорода не йому особисто, це нагорода вам за вашу мужність, опір, боротьбу за свободу в своїй країні. Це для вас нагорода, вам, тільки вам (українцям. — Ред.)», — наголосила вона. 
Натомість П. Порошенко нагородив литовську колегу орденом Свободи.
Д. Грібаускайте повідомила, що литовські високопосадовці зіткнулися з погрозами з боку Росії у зв’язку із рішенням Вільнюса запровадити нові санкції проти Москви. «Міжнародні організації не запровадили жодних санкцій, проте ми прийняли національні санкції у зв’язку з агресією у Керченській протоці. Ми будемо продовжувати надавати допомогу», — сказала вона й додала, що «не так просто бути першими» в питанні санкцій проти РФ за керченський інцидент.
Окрім того, за результатами перемовин лідерів було підписано низку двосторонніх документів, зокрема — Дорожню карту розвитку стратегічного партнерства між Україною та Литовською Республікою на 2019—2020 роки.

Юлія КІНЗЕРСЬКА.
Фото Миколи ЛАЗАРЕНКА (прес-служба Президента України).