Під такою назвою 5 грудня ц. р. у Будинку кіно Національної спілки кінематографістів України відбувся ювілейний показ документального фільму, відзнятого 30 років тому, влітку 1988-го, під час американо-радянського Маршу Миру вісьмома штатами США українськими телевізійниками під керівництвом нинішнього члена президії Української Ради Миру Віктора Пасака (на знімку), безпосереднього учасника Маршу. У вступному слові він, автор сценарію фільму, розповів про історію створення цієї картини.

Маршу Миру передували тривалі переговори між Радянським комітетом захисту миру та американською організацією «Міжнародний похід за мир». Після досягнутої домовленості Український республіканський комітет захисту миру, очолюваний Олесем Гончаром, звернувся до керівництва Держтелерадіо України направити до США телевізійну групу у складі української делегації, аби зафіксувати її участь у цій унікальній миротворчій акції.
Більше місяця тривав Марш Миру за участю представників усіх союзних республік колишнього Радянського Союзу. За відзнятими відеоматеріалами студія «Укртелефільм» випустила вищезгаданий документальний фільм, на перегляд якого прийшли відомі кіномитці, викладачі і студенти київських вишів, журналісти. Всі вони з великим інтересом побачили для себе Америку, ще 30 років тому невідому для пересічного громадянина нашої країни, і наразі таку доброзичливу, щиру, людяну, відверту у своїх судженнях і з єдиним прагненням простих американців жити в мирі, з бажанням знайомитись і спілкуватися з представниками іншої країни, іншого світу. В цьому і полягало надзавдання місії Маршу Миру, народної дипломатії.
Активним було й обговорення фільму. Високої відзнаки з вуст виступаючих удостоїлись автори картини, передусім ті, що, на жаль, вже пішли за межу. Це режисер Віктор Кісін, диктор і телережисер Юрій Остапенко... Про них і про високопрофесійного телеоператора Юрія Бордакова, звукорежисера Віктора Співакова, перекладача Вадима Кастеллі, відеоінженера Євгена Палія, які з різних причин не змогли бути присутніми на вечорі, говорили щиро і задушевно заступник голови Національної спілки кінематографістів України Сергій Тримбач, заступник голови Української Ради Миру Володимир Новохацький, який передав сердечні вітання учасникам перегляду від першого президента України, багаторічного очільника Ради Миру Леоніда Кравчука. Тележурналістка і викладач Наталія Дніпренко поділилась особистими спогадами про тісну співпрацю з високим професіоналом у кінорежисурі і педагогом Віктором Кісіним...
Українська Рада Миру прийняла рішення розмістити документальний фільм «Америкою — пішки» на своєму сайті.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.
Більше фото тут - www.golos.com.ua