У межах цільової науково-технічної програми з підвищення обороноздатності і безпеки держави вчені Національної академії наук запропонували низку розробок, які вже впроваджуються у життя. Про це розповів на учорашній прес-конференції радник президії Національної академії наук України академік Олексій Онищенко.

«У Національній академії наук існує спеціальна програма з підвищення боєздатності, і дуже багато академічних розробок зараз впроваджуються у нашу військову практику, — це і технічні розробки, і розробки наших біологів та медиків, — уточнив Олексій Онищенко. — Я маю на увазі перш за все «Кровоспас» (кровоспинний засіб. — Авт.) і «Фенікс» — препарат, який не дає уніформі згорати, щоб наші воїни не отримували опіків».
Учені академії беруть участь у модернізації озброєння нашої армії і розробленні нових його зразків.
За сто років свого існування НАНУ вписала не одну величну сторінку у літопис світової науки і нашої історії, про що нагадав на прес-конференції перший віце-президент Академії Антон Наумовець. Завдяки винайденому киянином Євгеном Оскаровичем Патоном автоматичному електрозварюванню під час Другої світової війни «Уралвагонзавод» міг випускати до 35 танків Т-34 на добу. На думку експертів, це був найкращий середній танк тих часів, завдяки якому СРСР здобув перемогу.
Ще до війни у Харкові було створено Український фізико-технічний інститут, де вперше в Радянському Союзі було розщеплено атомне ядро літію. Так само наші вчені створили перший в СРСР радіолокатор, вперше отримали ізотоп важкої води, і ще багато чого робили вперше.
Інколи ми навіть не здогадуємося, що щодня користуємося розробками наших науковців — вони нас і лікують, і зігрівають, і годують. «Кожна третя паляниця, яка випікається в Україні, виготовлена із сортів пшениці, виведених академіком Володимиром Моргуном», — нагадав Антон Наумовець.
На жаль, через недостатню увагу до наукової галузі інколи свої ж розробки українці змушені потім купувати за кордоном — приміром, у вигляді антибіотиків чи інших ліків. Та вчені сподіваються, що ситуація зміниться.
«Найважливішим результатом діяльності нашої академії наук є те, що вона взагалі є, що вона збереглася. І не просто збереглася як музейний експонат, протягом ста років. Збереглася вона в активному стані, який дає змогу сказати, що ми і у наш час гідно працюємо на державу і забезпечуємо новими результатами — і фундаментальними, і прикладними, які за широкого впровадження могли б стати рушієм нашої економіки, соціальної сфери, забезпечити гідний рівень життя нашим громадянам».