У Косівській райдержадміністрації окреслили три стратегічні об’єкти, над створенням яких працює районна влада. Будується гірськолижний комплекс на горі Михалкова і культурно-мистецький — «Мальований Дзбан» у селі Старий Косів, а також завершується спорудження спортивного корпусу школи в Старому Косові. Пріоритетними завданнями РДА щодо соціально-економічного розвитку району на 2019—2021 роки визначено покращення освітянської та медичної галузей, розширення мережі дошкільної освіти, ремонт доріг загального користування державного та місцевого значення, впровадження енергоефективних заходів у закладах освіти та медицини, реалізацію заходів для розвитку туризму.

На знімку: на засіданні Ради регіонального розвитку Косівщини.

Ці завдання озвучив голова Косівської райдержадміністрації Віталій Кічеряк на засіданні Ради регіонального розвитку. В ньому взяли участь керівники структурних підрозділів РДА та підприємств, установ, організацій району, очільники органів місцевого самоврядування.
При обговоренні підсумків роботи регіону за останні чотири роки та перспектив краю член Національної спілки художників України, голова благодійного фонду «Автентика Гуцульщини» Марія Гринюк наголосила на розвитку косівської мальованої кераміки як національно-культурної спадщини. Мінкультури подало цей традиційний промисел горян на зарахування до Списку світової культурної спадщини ЮНЕСКО. Триває процедура затвердження. А це означає популяризацію гуцульського гончарства на світовому рівні.
Про успіхи децентралізації розповів Роман Матейчук, заступник голови Рожнівської ОТГ — однієї з трьох на Косівщині. Завдяки інфраструктурній субвенції придбали грейдер. На ремонт місцевих доріг акумулювали кошти з обласного та держбюджету і власні надходження. Багато зробили громадою, чим здешевили роботи. Перекрили дахи освітніх закладів тощо.
На Косівщині передбачено створити госпітальний округ. Є зміни і на первинному рівні медицини. Триває тендерна процедура на будівництво нових сільських амбулаторій у Середньому Березові та Річці. Надійшли кошти на придбання медобладнання, двох спецавтомобілів.
Гірський Косівський район має свої особливості у веденні сільського господарства. На засіданні ради голова Косівської районної організації Асоціації фермерів України Василь Сливка розповів про державну підтримку малих і середніх фермерських та особистих селянських господарств.
На резервах наповнення сільських бюджетів наголосила начальник Косівської ДПІ, депутат облради Оксана Мельниченко. Триває оновлення генпланів. Серед резервів — уточнення грошової оцінки земель населених пунктів, проведення звірки обліку землевласників та землекористувачів із органами Державної фіскальної служби. Законодавчі зміни щодо оподаткування лісових масивів також сприятимуть збільшенню надходжень до сільської казни.
Ішлося й про соціальний захист населення, монетизацію субсидій. Горяни вже відчули на собі результати впровадження енергозберігаючих технологій та матеріальну вигоду від економії тепла.
«Проаналізувавши більшість галузей розвитку району, впевнено робимо висновок, що маємо добрі перспективи стати привабливим туристичним центром країни завдяки своїй неповторності. Адже Косівщина — це величезний потенціал людської сили. Це край оптимістів із вірою у власне європейське майбутнє, на чому наголошує Президент України Петро Порошенко», — підсумував Віталій Кічеряк.

Людмила СТРАЖНИК.
Фото надано Косівською РДА.

Івано-Франківська область.