У перший рейс 9 грудня о 8.23 за київським часом з Будапешта до Мукачева вирушив потяг «Латориця». Квиток до закарпатського міста коштує 20,9 євро.

Це стало днем початку офіційного регулярного залізничного сполучення між угорською столицею і другим за величиною закарпатським містом Мукачевом. Назву потягу дала річка Латориця, що протікає через Мукачево й потім впадає в Тису.
Напередодні в. о. керівника «Укрзалізниці» Євген Кравцов повідомив у Фейсбуку: «Довгоочікуваний перший рейс сполученням Мукачево—Будапешт стартує з 9 грудня. Це буде щоденний прямий безпересадковий маршрут. Рухомий склад, що курсуватиме євроколією, належить Угорським залізницям. Ми зі свого боку збудували окрему платформу, відремонтували колію, засоби сигналізації та зв’язку». «У дорозі поїзд — близько 6 годин. З переваг — відтепер не витрачатимемо час на технічні операції для курсування на вузькій колії. Це зекономить час”, — сказано далі в повідомленні.
За словами очільника Української залізниці, на Мукачево покладають великі надії, оскільки в цьому місті — розвинута мережа залізничного сполучення з усіма регіонами України. А заснування мережі поїздів до країн ЄС дозволяє створити потужний хаб для таких перевезень. Наразі ведуться перемовини із залізничниками Чехії та Словаччини для запуску маршруту до Праги.
Одне скромно замовчує пан Кравцов — коли нарешті курсуватиме, так би мовити, «східний експрес»: потяг «Інтерсіті» з Києва до Ужгорода й Чопа? Адже нещодавно так урочисто відкрили новий Бескидський тунель за участі глави держави і духівництва, та далі Львова розхвалений сучасний потяг не курсує. Ніби західніше немає ще одного привабливого українського регіону, який зветься Закарпаттям і який так полюбляють відвідувати мандрівники з Києва і закордону?..
Тим часом стало відомо, що «Латориця» здійснюватиме 12 зупинок, із них 11 в Угорщині й одну в Україні, в тому числі в Сольноку, Дебрецені, Ніредьгазі, а також на прикордонних станціях Загоні та Чопі. Поїзд курсуватиме щоденно.
До речі, угорська компанія MАV START також збереже рух транскордонних поїздів Загонь—Чоп. Вони, як і раніше, курсуватимуть шість разів на день. Також залишиться і причіпний вагон «Укрзалізниці» Київ—Відень через Будапешт.

Ужгород.

Фото з сайту «Мукачево.нет».