Сьогодні у Європарламенті у Страсбурзі — вручення засудженому в Росії українському режисеру Олегу Сенцову правозахисної премії імені Андрія Сахарова «За свободу думки» та грошової винагороди у розмірі 50 тисяч євро. Шкода лишень, що український режисер зустріне ці події за ґратами. А разом із ним майже 70 політв’язнів у Росії та окупованому Криму, понад сотня полонених на Донбасі та захоплені в полон 24 українські моряки.
На церемонії вручення Сенцова представлятиме його сестра Наталія Каплан. Євродепутат Ребекка Хармс напередодні розповіла, що сестра українського політв’язня та режисера Олега Сенцова Наталія подякувала Європарламенту від його імені. Вона, зокрема, заявила, що Сенцов не хоче бути героєм, а хоче свободи і знімати фільми. Грошову премію в розмірі 50 тисяч євро, найімовірніше, покладуть на банківський рахунок, де вона «чекатиме» Сенцова, або, за потреби, передадуть його дітям.
Нагадаємо, 9 грудня цього року стартувала глобальна акція #SaveOlegSentsov. Публічні демонстрації відбулися в Мюнхені, Барселоні, Парижі, Брюсселі, Сан-Франциско, Бонні, Ризі, Ліоні, Вашингтоні, Лісабоні, Белграді, Києві та багатьох інших містах світу.

На знімку: під час акції під Посольством Євросоюзу в Україні з нагоди вручення Олегу Сенцову правозахисної премії імені Андрія Сахарова «За свободу думки». 

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.     

Більше фото тут — www.golos.com.ua