У документі зазначається: «10 грудня 1948 року Генеральна Асамблея ООН ухвалила Загальну декларацію прав людини, яка стала наріжним каменем міжнародного права у сфері захисту прав людини. З того часу 10 грудня відзначається у всьому світі як День прав людини. Цьогоріч виповнюється 70 років з дня ухвалення цього унікального документа, який і зараз, через 70 років, залишається ключовим орієнтиром для прав людини, основних свобод і людської гідності».
«Україна, як одна з держав—засновниць ООН, брала участь у розробці Загальної декларації прав людини. Конституція України поставила в центр уваги держави людину, визнавши її життя і здоров’я, честь і гідність, недоторканність і безпеку найвищою соціальною цінністю.
Прагнучи до зміцнення демократичних засад і цінностей, наша держава приєдналася до Ради Європи. За право інтегруватись до Європейського співтовариства український народ заплатив життям своїх кращих синів та доньок. Саме відмова у 2013 році колишнього уряду та президента підписати Угоду про Асоціацію з Європейським Союзом призвела до наймасовіших в історії нашої держави протестів громадян і Революції Гідності.
70-річний ювілей Декларації Україна зустрічає в умовах військової агресії на сході України, що триває з 2014 року, окупації Автономної Республіки Крим та окремих районів Донецької і Луганської областей.
Військова агресія призвела до тисяч жертв та масових порушень прав людини. Зокрема, права на життя, здоров’я, особисту недоторканність і свободу.
Стаття 28 Загальної декларації прав людини проголошує, що «Кожна людина має право на соціальний і міжнародний порядок, при якому права і свободи, викладені в цій Декларації, можуть бути повністю здійснені».
Країна-агресор порушила міжнародний порядок, і її можновладці та військові, злочинні дії яких призвели до окупації наших територій та розгортання масштабних бойових дій на сході, мають бути притягнуті до відповідальності. Єдиним реальним інструментом для цього є визнання Україною юрисдикції Міжнародного кримінального суду, до компетенції якого належить переслідування осіб, відповідальних за геноцид, воєнні злочини і злочини проти людяності.
Наголошую, що Україна має Ратифікувати Римський статут і стати повноправною учасницею Міжнародного кримінального суду як важливого засобу забезпечення дотримання гуманітарного права, фундаментальних прав і основоположних свобод людини.
26 листопада цього року в десяти областях нашої держави запроваджено воєнний стан. На період дії правового режиму воєнного стану можуть обмежуватися конституційні права і свободи людини і громадянина. У зв’язку з цим заявляю, що, дбаючи про безпеку держави, влада не повинна вдаватись до звуження прав і свобод людини.
Беручи до уваги непорушні правозахисні принципи та стандарти, сформовані Загальною декларацією прав людини, за-кликаю міжнародну спільноту, всі інститути влади та громадянське суспільство виявити політичну волю та мобілізувати свої зусилля задля захисту прав людини в Україні, та забезпечення миру в нашій державі», — наголосив у своїй заяві голова Комітету з питань прав людини, національних меншин та міжнаціональних відносин Г. Немиря.

Інформаційне управління апарату Верховної Ради України.