Центральна виборча комісія України вперше в історії уклала Меморандум про співпрацю з Радою Європи. Підписання документа стало одним із найважливіших підсумків візиту делегації ЦВК на чолі з її головою Тетяною Сліпачук до штаб-квартири РЄ (Страсбург, Франція), який відбувався на запрошення Генерального директорату з питань демократії Ради Європи.
 

Відповідно до меморандуму, його підписанти мають намір співпрацювати у напрямах зміцнення можливостей ЦВК організовувати та проводити виборчий процес у відповідності до європейських стандартів та належних практик. А також щодо посилення спроможностей комісії стосовно навчання різних учасників виборчого процесу, включаючи виборців. Окрім того, меморандум передбачає сприяння створенню та започаткуванню діяльності регіональних відділень комісії, розробку нормативної бази їх функціонування.
Під час візиту делегація комісії провела низку зустрічей із керівниками структурних підрозділів Генерального секретаріату Ради Європи. Зокрема, зі спеціальним радником Генерального секретаря РЄ щодо України, виконавчим секретарем Комітету з питань запобігання катуванням чи нелюдському або такому, що принижує гідність, поводженню чи покаранню Генерального директорату прав людини та верховенства права паном Режі Брія; директором Департаменту управління європейських країн та управління країн сусідніх регіонів Офісу Генерального директорату програм пані Пілар Моралес. Голова Комісії мала окрему змістовну зустріч із секретарем Венеціанської комісії паном Томасом Маркертом.
Під час візиту відбулося насичене та плідне спілкування з нагальних питань діяльності ЦВК. Зокрема, щодо підготовки та проведення майбутніх виборів Президента та народних депутатів у 2019 році, а також щодо питань проведення місцевих виборів 2020 року.

Вл. інф.