«Нове рішення, з якого роблять чергову «зраду». Але особливих приводів для стурбованості немає. Набагато важливішим є те, що скандальну жовтневу доповідь, в якій містився проект набагато серйозніших поступок РФ, регламентний комітет одноголосно переніс на невизначений термін. Тобто, росіяни отримали відкоша». Так голова української делегації в ПАРЄ Володимир Ар'єв прокоментував у Фейсбуку рішення регламентного комітету Асамблеї, що в разі поновлення санкцій проти делегації РФ у Парламентській асамблеї Ради Європи вони не можуть бути позбавлені права голосу на виборах суддів ЄСПЛ, генсека РЄ та інших керівників організації. В організації пояснили це необхідністю уникнути конфлікту зі статутом РЄ. Водночас, якщо РФ не надасть Асамблеї список учасників своєї делегації, права брати участь у виборах вона може позбутися.

 

Як пояснив Володимир Ар’єв, тепер є два варіанти, за якими росіяни або не приймають поступку і не подають список учасників делегації на 2019 рік, або подають, що супроводжується для них значним ризиком отримати санкції втретє.

 

«Перше: росіяни не приймають поступку, знову не подають делегацію на 2019 рік і починають намагатися торпедувати рішення ЄСПЛ через спробу провести ідею про невизнання легітимності обраних суддів. Слабке місце полягає в тому, що зворотної сили рішення регламентного комітету не має, а більшість виборів у 2016--2018 роках проводилось без російської делегації, яка навіть не подавалась в ПАРЄ. А значить, і санкцій проти них не було. І друге: росіяни подають делегацію в січні, з високою вірогідністю отримують санкції, але мають можливість голосувати за нового генсека Ради Європи у червні. Слабке місце цього варіанта -- ризик для росіян. Гігантський ризик. Отримати санкції втретє -- буде дуже болюче для них. Через те, щоб уникнути такої можливості, вони і протискували ті зміни до регламенту, яких не отримали. А з огляду на список тих, хто підписав і продовжує підписувати заявку на термінові дебати в січні на тему «Відкрита агресія Росії проти України: зрив мирного процесу» із дуже жорсткими дефініціями вбік РФ, то я маю великий сумнів, що росіяни ризикнуть отримати чергового ляпасу добровільно», -- написав В. Ар'єв у соцмережі.